Hírek

Szakok jönnek és szakok mennek a szombathelyi egyetemen


Új képzési területekkel bővül a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) képzési portfóliója, miután a felsőoktatási intézmény február elsejével integrálódik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szervezetébe – közölte az egyetemi központ rektorhelyettese pénteken az MTI-vel.

Németh István tájékoztatása szerint az ELTE Társadalomtudományi Kara által meghirdetve például gazdaságtudományi képzésekkel bővül a SEK képzési portfóliója, újdonságként jelenik meg a gazdaságtudományi alap- és felsőoktatási szakképzések közül  a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szak is.

Hozzáfűzte: az elmúlt évek jelentkezési adatait alapul véve ugyanakkor nem hirdetnek meg egyes bölcsészet- és természettudományi alapképzéseket – matematika, fizika, kémia, környezettan, magyar, szlavisztika -, viszont az ELTE-s integrációnak köszönhetően a régióban eddig hiányként jelentkező fenti alapképzések közül a magyar, a matematika, a fizika és a kémia osztatlan tanár szakos formái elérhetővé válnak 2017-től szakpáros, valamint diplomások számára egyszakos formában is.

Németh István közleményében kitért arra: a programtervező informatikus BSc szak indításával megjelenik a SEK-en az informatikai képzés, valamint a nagy múltú népművelő-művelődésszervező és andragógus képzés után az új közösségszervezés alapszakra is jelentkezhetnek az érdeklődők.

Közölte: a képzési struktúra átalakításának részeként a Szombathelyen eddig elérhető felsőoktatási képzések közült törlik a kommunikáció és média, valamint a szociális munka (ifjúságsegítő) képzéseket, egyes  művészetközvetítő és sporttudományi képzéseket pedig átneveznek, így képi ábrázolás helyett képalkotás, kézműves helyett kézműves tárgykultúra, testnevelő-edző helyett edző, rekreációszervezés és egészségfejlesztés helyett sport- és rekreációszervezés megnevezéssel lesznek elérhetőek képzések.

Hozzátette: a Savaria Egyetemi Központ eddigi képzéseit a jelentkezők továbbra is a Nyugat-magyarországi Egyetem karainál találják majd meg, de ezek a karok integrálódnak majd az ELTE-be. A jelentkezéseket ezekre a képzésekre tehát még a Nyugat-magyarországi Egyetemre adják be a jelentkezők, de szeptemberben az ELTE-re iratkoznak majd be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a szakok, amelyek az ELTE jogán indulhatnak 2017-ben, a Felvételi tájékoztatónak a felvi.hu-n január 31-ig megjelenő úgynevezett hivatalos kiegészítésében már az ELTE karainál lesznek megtalálhatóak, ezért tehát érdemes a jelentkezéssel megvárni a hivatalos kiegészítés megjelenését.

Közölte azt is: január 25-én, szerdán 13 órától az ELTE-karok képviselőinek részvételével nyílt napot tartanak az átalakuló képzési kínálatról a SEK-en, ahol részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés