HírekKultúrveszély!

Schrammel Imre és kerámiái a Vitalitas Galériában


A kiállítást Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg.

Igazi „nagyágyúval” zárja az évet a szombathelyi Vitalitas Galéria.

A péntek este nyílt, sorban a 77. kiállítás főszereplője Schrammel Imre Kossuth-díjas kerámiaművész, aki az utóbbi időben többek között azzal került be a helyi és az országos kulturális hírekbe, hogy szülővárosára, Szombathelyre hagyta életművét.

Scheiber Katalin galériavezető, Puskás Tivadar polgármester és Schrammel Imre.
Scheiber Katalin galériavezető, Puskás Tivadar polgármester és Schrammel Imre.

A majdani állandó kiállítás „előszele” volt a képtár által rendezett nagyszabású tárlat, és ebbe a sorba illeszkedik a Vitalitas Galéria kiállítása is, amely intim, emberléptékű enteriőrbe helyezi ezeket a különleges, az élet és a világ alapkérdésit feszegető alkotásokat, amelyek sokkal közelebb vannak a szobrokhoz, mint a hagyományos értelemben véve vett kerámiákhoz.

A 82 éves művész Szombathelyen látta meg a napvilágot.
A 82 éves művész Szombathelyen látta meg a napvilágot.

Erre némileg maga Schrammel Imre adott magyarázatot, aki személyesen is megjelent az eseményen. Megtudtuk, a művész önmagát sem tartja klasszikus keramikusnak. Már pályájának nagyon korai szakaszán új – filozófiával sűrűn átszőtt – anyaghasználattal kísérletezett.

És az újító szándék, az egyedi szemlélet végigkísérte hat évtizedes pályafutását.

"Ha majd elmennek a fotósok, akkor jobban látni azt a kiállított tárgyat is."
“Ha majd elmennek a fotósok, akkor jobban látni azt a kiállított tárgyat is.”

Az alkotó beszédében kifejezte örömét, hogy a „magyar, ráadásul Vas megyei, Rába-parti talajból” származó művei Szombathelyen egyben lesznek majd láthatók.

Schrammel Imre és kerámiái a Vitalitas Galériába

Puskás Tivadar osztotta a művész ebbéli örömét, egyben emlékeztetett: amikor múlt hónapban itt járt Orbán Viktort, akkor arra kérték, hogy a kormány is támogassa ezt a tervet, és erre a város ígéretet is kapott.

Schrammel Imre és kerámiái a Vitalitas Galériában

A tárlat december 22-ig látogatható hétköznap 14 és 17 óra között a Vitalitas Galériában (Szombathely, 11-es huszár út 19.).

Schrammel Imre és kerámiái a Vitalitas Galériában

További információk Schrammel Imréről a Wikipédián és az ArtPortalon.


Kapcsolódó videó:

Az anyag életre kel – Schrammel Imre keramikusművész életmű-kiállítása a Vigadó Galériában


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés