Nevezetességek, látnivalók és érdekességek Vácon – Letölthető térképpel


Vác jó eséllyel pályázik a turisztikailag leginkább alulértékelt város címére. Mindjárt kiderül, hogy miért.

Eddig Vác valahogy mindig kimaradt a figyelmemből, és valószínűleg sokan mások is így vannak ezzel.

Tudjuk, persze, hogy ott van valahol a Dunakanyarban, közel a fővároshoz, a keleti oldal valahogy közel sem tűnik olyan romantikusnak, mint a budai; Szentendréhez, Visegrádhoz képest igencsak prózainak él képzeletünkben Vác, amiről sok miden beugrik, a börtöntől a focicsapatig, és amira alaposan rácsodálkozunk, amikor elsétálunk az utcákon.

Vác, séta

Vác egy barátságos, barokk kisváros, régi házakkal, görbe utcákkal, székesegyházzal és cukrászdákkal. Bizonyára napokat el lehet tölteni a történelmi emlékek között, de aki összekapja magát, egy nap alatt is bejárhatja a lényeget.

Az alábbi térképet és a térképhez tartozó  leírást a turisztikai irodában kaptam. Egész használható a 3D-s ábra, segítségével könnyű összeállítani egy sétát.

Vác térképA térképet PDF-formátumban innen lehet letölteni

Két dolog számomra hiányzik a teljes képhez.

Bár megemlítődik az első pontban, ennél hangsúlyosabb a Mementó Móri kiállítás, olyannyira, hogy célszerű ott kezdeni a várossal való ismerkedést. Egyrészt a tényleg meghökkentő múmiák miatt, másrészt mert itt gyorsan és látványosan képet kaphatunk a város történetéről, és a sétánk során majd tudjuk, hogy mit hova kell tenni.

Az egyik váci múmia

A másik, ami kimaradt, és a város egyik legnagyobb varázsa: a Duna-korzó. Erre mindenképpen szánjuk egy kis időt, mert egyedi, hangulatos és nyugtató.

1. FEHÉREKTEMPLOMA (Domonkos templom)

A főtér gyöngyszeme a Domonkos-rendi templom, mely a 18. században épült barokk, rokokó stílusban. Nevét a szerzetesek fehér színű csuhájáról kapta. 1994-ben, a templom felújításakor egy kívülről nyíló kriptát tártak fel, ami 262 koporsót rejtett. A kripta bejárata két évszázadon keresztül el volt falazva, az így kialakult különleges mikroklíma hatására a fakoporsók gazdag festése épen maradt. A bennük lévő holttestek is megmaradtak díszes halotti öltözetükben, kiszáradva, mumifikálódva. A Március 15. tér 19. szám alatti ház pincéjében kiállítás készült a leletekből (Mementó Mori). Ez a leletegyüttes Közép-Európában egyedülálló. A templom oldalában látható szökőkút a Dunakanyar védőszentjének, Szent Hedvignek állít emléket.


2. IRGALMAS RENDI KÓRHÁZ ÉS KÁPOLNA

A barokk stílusú rendház, kórház és kápolna betegápoló szerzetesek számára épült 1763-ban. A kápolnát jelenleg a görögkatolikus hívek használják.


3. PIARISTA TEMPLOM (Szent Anna templom)

Vác, piarista templom

Az eredetileg barokk stílusban emelt templomot az idők folyamán eklektikus stílusban átépítették. Egyedülálló különlegessége a velencei tükörüveg szentségház.


4. FERENCES TEMPLOM (Szent Kereszt templom és kolostor)

1721-1761 között épült barokk stílusú templom, mellette a ferences szerzetesek számára készült rendházzal. A templomban található Magyarország legnagyobb, barokk, faragott fa oltára.


5. SZÉKESEGYHÁZ

A váci székesegyház

1761-1770 között épült kora klasszicista stílusban, Isidore Canevale tervei alapján, Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. A belső tér késő barokk stílusú, a szentély bábos kőkorlátja a reneszánszot idézi. Kupolafreskója és oltárképe Maulbertsch alkotása, a szobrokat Bechert József, helyi mester készítette. A székesegyház a temploma jelentős váci személyek temetkezőhelye volt.


7. EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Az 1865-ben épült templom szürke öntöttvasból készült toronysisakja egyedülálló ipartörténeti emlék.


8. A ZSINAGÓGA

A neológ irányzat számára készült, 1861-64 között, Alois Cicciari  tervei szerint, romantikus stílusban, kulturális eseményeknek ad otthont.


9. SZENT RÓKUS KÁPOLNA

Az 1740-41 -es váci pestisjárvány elmúltával, fogadalmi kápolnaként építtette a város, közadakozásból, a váci püspök támogatásával. Szent Rókusnak, a pestist túlélt szentnek a tiszteletére szentelték fel.


10. KÁLVÁRIA

Az 1726-ban épült Kálvária egy erődítmény jellegű építmény a hazai kálvária építészet egyik előfutára volt. Szobrai nem egy mestertől származnak. Azeredeti barokk, bábos korláttal lezárt fülkékben 20. századi műkő domborművek talál-hatók. A Kálvária és a mellette álló kisméretű egyszintes ház körülbelül egyidős lehet.


11. HÉTKÁPOLNA ÉS HONVÉD EMLÉKMŰ

A Budapestre vezető út nyugati felén található a Hétkápolna,  mely az 1738-bar emelt hét stációról kapta nevét. A stációkhoz kápolna is tartozik. A legenda szerint ezer a területen élt Vácz remete, valamint itt találjuk az 1848-49-es szabadságharc áldozatainak állított emlékműve. (Honvédemlékmű.)


14. DIADALÍV

Vác, diadalív

Az ország egyetlen diadalíve. Migazzi Kristóf, Vác püspöke építtette 1764-ben, Mária Terézia látogatásának tiszteletére. A legenda szerint, amikor a királynő megtudta, hogy a Kőkapu mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajtatni alatta, hanem kiszállt és gyalog ment el mellette. A Kisvác felé eső oldalon Mária Terézia és Ferenc császár mellképe, a város felé baloldalon Ferdinánd és Miksa főherceg, jobb oldalán pedig II. József és li. Lipót képe látható.


16. KŐSZENTESHÍD

A Gombás-patak hídja az egyetlen ma is álló barokk kőhíd hazánkban. 1753 és 1757 között Althann Mihály Károly püspök megbízására készült, különlegességet jelentő szobrait jórészt Bechert József készítette. Kétnyílású, egy mederpilléres szerkezetű boltozott híd. A boltozata és pillére, hídfője kőből épült. A szobrok eredet 18. századi alkotások: Kamillust, Borbálát, Nepomuki Szent Jánost, Pétert és Pált, Venetianust és Júdás Tádét ábrázolják.


17. HEGYES TORONY (A középkori vár maradványa)

A Hegyes torony a középkori városfal legészakibb saroktornya. Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye, ma lakóépület.


18. PÜSPÖKI PALOTA

1768-1775 között klasszicizáló barokk stílusban építtette Migazzi Kristóf püspök. Kertje védett, számos különleges növény otthona. Az épület alatt többszinté: pince áll, ami az egykori hatalmas szőlőbirtokok termésének befogadására készült A pompásan berendezett püspöki rezidencia ünnepi rendezvényeken megnyílik a látogatók előtt is.


20. VÁRFAL, I.GÉZA KIRÁLY SZOBRA

A Géza király téren állt az első székesegyház, melyet I. Géza király építtetett. A várbeli épületek és védművek régészeti feltárása napjainkban is folyik. A terasz falán 2000 óta I Géza király szobra áll, akit a Képes Krónika szerint az akkori székesegyházban temettek el 1077-ben.


21. VÖRÖSHÁZ

A Vörösház két évszázadon át volt a püspökség gazdasági központja. Nagyrészt magtárként, terménytárolóként, istállóként, valamint egyes alkalmazottak lakhelyeként működött. Althann Mihály Frigyes püspök Nápolyból hívatott építőmestereinek köszönhető az épület különleges színe.


22. VÁROSHÁZA ÉS MADI KIÁLLÍTÁS

A váci világi barokk építészet legjelentősebb építménye, 1736-1764 között épült, az egykor itt állt török fürdő helyére. A homlokzaton Jusztícia, az igazság istenasszonya, a homlokzat két oldalán az ország, illetve Migazzi Kristóf, középen Püspökvác Szűz Máriát ábrázoló címere látható. A kapu feletti erkélyt gazdagon díszített, barokk kovácsoltvas rács díszíti. Belül a Nemzetközi Mobil MADI kiállítás tekinthető meg.


23. SIKETEK ORSZÁGOS INTÉZETE (Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény)

Vác, siketek intézete

1764-ben Migazzi püspök ebben az épületben szállásolta el Má¬ria Teréziát és családját a váci látogatásuk ideje alatt. 1802-ben Cházár András itt alapította meg – elsőként az országban – a Siketek Országos Intézetéit


31. PANNÓNIAHÁZ (Egykori Aranyszarvas Fogadó)

A 18. században épült, egykor uradalmi kocsmaként, vendégfogadóként használt épület. Jelenleg a Hincz Gyula Gyűjteménynek, az Öntöttvas Gyűjteménynek, a Tündérkertnek, valamint a Kerámia Múzeumnak ad otthont.


32. MODERN MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

Magyarország egyik legnagyobb magángyűjteményében több száz műalkotás ad átfogó képet a kortárs magyar művészetről. Az alábbi művészek életmű kiállítása tekinthető meg: Szabó Vladimír, Scholz Erik, Józsa János, Tóth Ernő, Dombay Lelly. Ezenkívül Salvador Dali és a hírhedt Matuska Szilveszter is képviselteti  magát műalkotásaival.


36. CURIA-SZÁLLÓ ÉPÜLETE

Az épület eredetileg káptalanháznak épült, melyet 1770-től szállóként használtak. A 19. században barokk homlokzatát eklektikus stílusban átépítették. Napjainkban kiállítóhelyként, múzeumként működik, itt található a Sajdik Ferenc Gyűjtemény, a Váci Sportmúzeum, a Váci György könyvkötészeti tárlat, illetve a Curia Borház és Borgyűjteménytár.


37. NAGYPRÉPOSTI PALOTA

Nagypréposti palota

A 18. század közepén épült, Würth Ferenc kanonok számára. A palota legnagyobb értéke az emeleti teremsor egzoti¬kus freskódíszítése, mely eredeti pompájában tekinthető meg. Az épületben működik a Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény.


38. SZENT MIHÁLY ALTEMPLOM

A tér felújítása során feltárták a középkori Vác székesegyházát a körülötte elterülő cinteremmel és az altemplommal. Az egykori alaprajz jól kivehető a megmaradt leletek alapján. Az altemplomban a feltárásról és a templomról szóló kiállítás tekinthető meg.

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés