Remek térkép a magyar városok parkolási zónáiról és árairól


Ahány önkormányzat, annyiféle árazás, logika és műszaki megoldás, de találtunk egy térképet, amely legalább a zónákat és a díjakat átfogóan bemutatja.

Néhány héttel ezelőtt Budapesten jártam, és a délutáni csúcsforgalmi araszolásban először azt hittem, a legnagyobb kihívás a parkolóhely megtalálása lesz.

Ez sem volt könnyű, de a nagy feladat csak ez után jött: kideríteni a parkolás rendszert részleteit.

A Király utca például azért is pikáns, mert valami felfoghatatlan logika szerint egyik oldala a hatodik, másik oldala a hetedik kerülethez tartozik. Az árak megegyeznek, de a fizetős időszak már nem – derült ki némileg később.

Parkolóóra a hetedik kerületben: nem túl bizalomgerjesztő
Parkolóóra a hetedik kerületben: nem túl bizalomgerjesztő

A parkolóórákon ugyan ezer felirat van, csak éppen az nincs rajta, hogy mikortól és mennyit kell fizetni: találomra bedobtunk kétszáz forintot, és a masina nagylelkűen adott háromnegyed órát.

Később egy parlóőrnek panaszkodtam, aki elárulta: a titok egy az apró kis digitális kijelzőben van, onnan lehet levadászni, hogy mi van.

Fene sem gondolta volna, hogy a legfontosabb a kis szürke panelre van írva.
Fene sem gondolta volna, hogy a legfontosabb a kis szürke panelre van írva.

Ezekután kezdtem kutatodni a neten, hogy talán van valamilyen információ a fővárosi parkolásról. Sem a budapesti, se a kerületi honlapokon nem volt semmi hasznosítható (polgármesteri köszöntők annál inkább), viszont a mobilparkolás központi honlapja sok kérdésre választ ad, függetlenül attól, hogy valami mobillal akar-e a parkolni?

A weboldalon ugyanis egy remek térkép rejtőzik, amely jól érthetően, grafikusan is pofásan elmondja, hogy hol és mennyit kell fizetünk a parkolásért.

Budapest

Először a legördülő menüben be kell állítani a települést, majd a többi adja magát.

Saját városom, Szombathely térképe alapján a rendszer precíznek tűnik, és ezt erősíti meg az a tapasztalat, hogy budapesti városligeti fasor egyik oldalát fehéren hagyja a térkép, merthogy az ravasz módon ingyenes.

Szombathely

A rendszer különösen hasznos, ha másik településre megyünk, de akár szűkebb környezetünk parkolási finomságaira is rácsodálkozhatunk.

A weboldalon egyébként kiváló és aktualizált térképeket találunk a fizetős gyorsforgalmi utakról, megyei lebontásban is.


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés