HírekKultúrveszély!

Mérei Tamás az ellene folyó nyomozás lezárásáról


Nem követett el bűncselekményt Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar másfél évvel ezelőtt menesztett igazgatója. Ezzel a megállapítással zárult a Nemzeti Adó és Vámhivatal Gazdaságvédelmi Osztályának nemrég lezárult nyomozása – közölte a volt direktor csütörtökön sajtótájékoztatóján.

Mérei Tamás hangsúlyozta: költségvetési csalás, hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértése volt a vizsgálat tárgya, de ezek közül egyben sem gyanúsította meg a nyomozó hatóság, amely fokozott ügyészi felügyelettel, több szakértő bevonásával hónapokon át vizsgálódott a feljelentés alapján indult ügyben.

Emlékeztetett arra, hogy a szimfonikus zenekar gazdálkodásával kapcsolatban merültek fel korábban adminisztratív hibák, azokat saját maga jelezte a fenntartó önkormányzat számára, azt viszont nehezményezi, hogy távollétében, az önkormányzat által folytatott belső vizsgálat lezárulta előtt hozott munkáltatója olyan döntést, amelynek következtében elveszítette a munkáját.

Mérei Tamást 2015 januárjában rendkívüli felmondással bocsátották el igazgatói állásából, a zenekarhoz pedig önkormányzati biztost neveztek ki, majd a rendőrségen is feljelentették.

Azzal gyanúsították, hogy 100 millió forintot meghaladó kifizetetlen tartozást halmozott fel, amit a pénzügyi beszámolókban nem szerepeltetett, a kötelező nyilvántartásokban nem vezetett.

Mérei Tamás a sajtótájékoztatón leszögezte: nem voltak le nem könyvelt számlák, nem tűnt el pénz, “senki nem vitt haza semmit”, költségvetési értelemben nem keletkezett hiány.

Elmondta, hogy a zenekar gazdálkodásainak nehézségei elsősorban az Iseumi Szabadtéri Játékok megrendezéséből adódtak, amelyen nemzetközileg elismert művészek léptek fel, és a nagyszabású produkciók a bevételek mellett költségekkel is jártak.

Mérei Tamás azt elismerte, hogy a gazdálkodásból eredően valóban maradtak olyan kötelezettségek, amelyek után a fenntartónak kellett helyt állnia, de szavai szerint ez jóval kisebb összeg, mint amennyit hiányként kimutattak az önkormányzati vizsgálat során.

Hozzátette: ha nemcsak a költségeket, hanem a várható bevételeket is számításba vették volna, vagy akkora támogatást kaptak volna a nagyrendezvények, mint idén, a Szent Márton-évben, akkor ez az ügy sem lett volna.

Az MTI tudósítójának kérdésére Mérei Tamás elmondta: munkáltatójával szemben első és másodfokon is elveszítette a munkaügyi pert, de megfogalmazása szerint a mostani vizsgálat lezárulta után fennáll a jogi lehetőség egy esetleges perújításra, amelyről egyelőre még nem döntött.

Az MTI értesülése szerint az ügyészség megrovásban részesítette a volt direktort, de ezzel kapcsolatban Mérei Tamás kijelentette: a megrovást nem azokkal a cselekményekkel összefüggésben kapta, amiket feljelentői felhoztak ellene, így az – szavai szerint – nem tartozik a nyilvánosságra.

MTI/Blog21

Címlapkép: Mérei Tamás zenekarigazgatóként az egyik korábbi Hollywood Classic beharangozásakor


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés