Szombathelyi tévés nyerte a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat


A Szombathelyi Televízió munkatársa, H. Pezenhófer Brigitta kapta idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését Veres András szombathelyi megyés püspök, a testület elnöke adta át szerda este Budapesten.Veres András a díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a kimondott vagy leírt szónak mindig van következménye, és az emberek sokszor okoznak fájdalmat, ejtenek maradandó sebet írásaikkal.

Az MKPK a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjjal olyan újságírókat akar jutalmazni, akiknek írásai, szavai képesek építeni, akik bizonyították, hogy az evangélium szolgálatában állnak. Ugyanakkor az ösztöndíj minden újságírót szeretne bátorítani, hogy legyenek készek az igazság szolgálatára – tette hozzá Veres András.

Pezenhófer BrigittaH. Pezenhófer Brigitta a díjátadón felolvasott laudáció szerint Szombathelyen született 1984-ben, a Bécsi Egyetemen szerzett magyar-német szakos diplomát, ezzel párhuzamosan elvégezte a lelkipásztori munkatárs, katekéta szakot a Győri Hittudományi Főiskolán, majd 2013-ban hittanár-nevelő tanár mester-szakképzettséget is szerzett. 2006 és 2011 között a Rádió Szombathely munkatársaként többek közt az egyházi témájú összeállításokért felelt. 2007-től a Szombathelyi Televízió külsős munkatársa, szerkesztő-műsorvezetője. Hírszerkesztőként és műsorvezetőként beszámol a helyi egyházi intézmények aktualitásairól, egyházi témájú programokról. Katolikus egyházi vezetők mellett a helyi evangélikus és református vezetőkkel is rendszeresen készít interjúkat. Munkája során törekszik rá, hogy a nem hívő embereket is megszólítsa, szeretné megmutatni, hogy a katolikus egyház nem egy zárt közösség – hangzott el.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül az MKPK 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

Szalézi Szent Ferencet (1567-1622) XI. Piusz pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének. A savoyai születésű genfi püspököt 1665-ben avatták szentté, 1877-ben pedig egyházdoktorrá nyilvánították. Legismertebb műve a Filotea (A jámborság útja). Írásaiban kerülte a dagályosságot és a mesterkéltséget, egyszerűen, közérthetően fogalmazott. Stílusát a francia akadémia is mintaszerűnek ítélte.

A díjátadó ünnepség előtt Veres András mutatott be szentmisét a médiában dolgozókért.

MTI/Blog21

Fotó: Sztv.hu

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés