Zalaegerszeg kötelességtudóan és optimistán átadta iskoláit az államnak


Tizenegy közoktatási intézmény kerül át januártól a helyi tankerületi központ fenntartásába Zalaegerszegen, ahol az országban elsőként írták alá pénteken az átadás-átvételről szóló megállapodást.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester a megállapodás aláírása kapcsán közölte: 2017. január 1-jével 11 közoktatási intézmény, vagyis a gimnáziumok, általános iskolák, a zeneiskola és a kollégium kerül át a Zalaegerszegi Tankerületi Központ fenntartásába. A város eddig is jó gazdája volt az oktatási intézményeknek, és a korábban elfogadott terveknek megfelelően folytatják az intézményfelújítási programot, amelynek révén 2020-ig valamennyi iskola megújul a helyi operatív program keretéből.

Mint kifejtette, csaknem másfél milliárd forintot fordítanak az általános iskolák teljes felújítására vagy a már megkezdett rekonstrukciók folyatására. Mindezen felül 360 millió forintból, a meglévő iskolához kapcsolódóan új óvodát is építenek az andráshidai városrészben.

A városvezető úgy fogalmazott: sokszor elhangzik, hogy “elveszik, államosítják” az iskolákat, de megítélése szerint az egységes állami fenntartás és irányítás az esélyegyenlőség megteremtését teszi lehetővé. Azokat az iskolákat, amelyek eddig a szegényebb önkormányzatok fenntartásában működtek, most felfelé lehet “húzni”.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója hozzátette: a januártól a fenntartásukba kerülő 11 intézmény 15 telephelyet jelent. A mostanáig a működtetést végző önkormányzati cégtől 136 alkalmazottat is átvesznek, ők a napi karbantartást, takarítást végezték eddig is.

Törekvésük az, hogy a főként a peremterületeken közösségi szerepet is betöltő, rendezvényeknek is helyet adó iskoláknak ezt a “funkcióját” tovább mélyítsék – jelezte a tankerületi igazgató.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés