Hírek

Megjelent a Zala megyei Top 100


Sajnos az MTI anyagban nagyon kevés konkrét cégnév szerepel.

2015. évi zalai gazdasági eredményeit bemutató kiadványban szereplő cégek nettó éves árbevétele 9,7 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest – ismertette a Nemzeti Adó- Vámhivatal (NAV) Zala megyei igazgatója szerdán Zalaegerszegen.

Kaszás Anita, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Zalai Hírlap közös TOP 100 – Zala megye gazdasága című kiadványának bemutatóján elmondta: a TOP 100-as vállalkozási kör a megye üzleti forgalmának csaknem felét adja, a társaságok 2015-ben összesen 442,4 milliárd forint árbevételt értek el.

A megye legnagyobb árbevételű cége a szállítmányozó Gartner Intertrans Kft., 35 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel. A második helyezett cég, amely az idén sem járult hozzá adatai nyilvánosságra hozatalához, közúti áruszállító; 2015-ben 20 milliárd forint árbevételt ért el.

Kaszás Anita kitért arra is, hogy a TOP 100-as lista első 15 helyén szereplő cégek többsége megőrizte tavalyi pozícióját, az elmúlt évben a 20. helyen szereplő Baki Agro Kft. viszont a 2015-ös listán a tizedik helyet érte el.

Kitért arra is, hogy az adózói minősítés alapján a TOP 100-ba került cégek 65 százaléka megbízható, 35 százalékuk pedig az általános körbe került, kockázatos minősítésű cég nem szerepel a listán. Ugyanakkor a teljes adózói körben ez az arány fordított: a cégek csaknem 60 százaléka általános, míg 40 százaléka megbízhatói minősítésű, és szép számmal vannak a megyében kockázatos adózok is – hangsúlyozta Kaszás Anita.

Árbevételük alapján 52 zalaegerszegi, 24 nagykanizsai cég került be a TOP 100-as listába, valamint 2-2 Letenyén, Pacsán és Zalakaroson működő cég szerepel a kiadványban.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a kiadvány reális képet ad Zala megye gazdaságáról, fejlődéséről bemutatja a jellemző tendenciákat.

Mazzag Ferenc kitért arra is, hogy Zala megyében a vállalkozók 93 százaléka a mikro- és kisvállalkozói szektorhoz tartozik. Szólt arról is, hogy a cégeket érzékenyen érinti a szakember-, illetve szakmunkáshiány, amin képzésekkel szeretnének javítani.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg polgármestere arról számolt be, hogy a városban idén 4 ezer új munkahely jött létre. A munkanélküliségi ráta 2014-ben 4,32 százalék, 2015-ben 3,3 százalék volt, idén pedig 2,8 százalékra csökkent. A gazdaságfejlesztés eredményeként a helyi iparűzési adó bevétele a 2014-es 3,2 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra nőtt – tette hozzá.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés