HírekKimozdulóKultúrveszély!Nyugati régió

Hétvégi programlehetőség: Dombérozó, a göcseji falufesztivál (2016. július 15-17)


A göcseji falvak kulturális, néprajzi értékeit, népművészetét, gasztronómiáját, a tájegység természeti szépségét mutatják be a pénteken kezdődő, Göcseji Dombérozó elnevezésű háromnapos programsorozaton.

A Göcseji Civil Társaság a hagyományteremtő kezdeményezéssel a göcseji – a “szegek” vidékeként is emlegetett – településeken élőket szeretné összefogni – mondta el Magai Ágota, a tavaly alapított társaság tagja.

Az első Göcseji Dombérozón két település – Milejszeg és Becsvölgye – mutatkozik be. A programsorozat nyitányaként pénteken Milejszegen a Pajtagelériában Págyi Zsóka képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. A közönség találkozhat Szakál Istvánnal, a Göcseji tájszótár című kötet szerzőjével, a milejszegi amatőr színtársulat pedig meglepetéssekkel tűzdelt produkcióval szórakoztatja a közönséget.

Becsvölgyén a Kislengyel Malom Kulcsosházban a húsz főből álló gyermekcsoport a színjátszó és képzőművészeti tábor záró előadását mutatja be. Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művének színpadi változatához Tóth József festőművész készített díszletet, a tábor művészeti vezetője Börcsök Enikő.

Szombaton Becsvölgyén, a faluház előtti téren helyi termékek vásárával, hagyományőrző együttesek fellépésével kezdetét veszi a Göcseji Hacacáré című népművészeti forgatag.

Vasárnap a vidék legszebb tájait barangolhatják be az érdeklődők: Becsvölgyéről, a faluháztól gyalogos, kerékpáros és motorosok túrákat indítanak.

Milejszegen a Zsuppán-kertbe várják a vendégeket: lesz kézműves vásár, Kovács Gyula erdész a göcseji értékvédelemről tart előadást, Kárpáti János pedig göcseji adomákat idéz fel. A kicsiknek Navratil Andrea énekel és mesél, és a gyermekeknek szól Kárász Eszter színművész és Eszterlánc Együttes interaktív mese koncertje.

Becsvölgyén a református templomban orgonakoncertre várják az érdeklődőket, a faluház környékén a TMK ROCK Band, majd Oláh Ibolya ad koncertet – sorolta a programokat Magai Ágota.

Szólt arról is, hogy a vendégeket gazdag göcseji ételekkel is várják: pénteken babgulyás fő a kondérokban, szombaton göcseji babos káposzta és vadpörkölt lesz a menü, de a gasztronómiai kínálatban göcseji répaleves és birkapörkölt is szerepel.

A Göcsej a Zala, a Válicka és a Kerka folyó közti rendkívül tagolt, gazdag növénytakarójú tájegység. A csaknem 650 négyzetkilométer kiterjedésű terület mintegy 70 települést foglal magába.

A részletes programot innen lehet letölteni.

Dombérozó program

MTZI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés