HírekNyugati régió

A Népszabadság tulajdonosa veszi meg a Vas Népét


És még a többi PLT-lapot. Az üzlet átrendezheti a politikai viszonyokat is.

Megvenné a Pannon Lapok Társaságát (PLT) a Mediaworks Zrt. – áll a zrt. által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben. Jelezték: a vevő és az Ost Holding GmbH, a PLT tulajdonosa megállapodása után a Mediaworks hétfőn benyújtotta az ügylet engedélyezésére irányuló kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) – írja az MTI.

A PLT megvásárlásához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a GVH jóváhagyása szükséges. A vételár nem publikus – áll a hétfői közleményben.

A PLT – amelynek eladása már régóta téma médiaberkekben – csaknem 9 milliárd forintos árbevételű, 500 munkavállalót foglalkoztató, négy dunántúli megyében (Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában) jelenlévő cégcsoport, négy megyei napilap – Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap – mellett a Dunaújvárosi Hírlap kiadója, és helyi digitális médiacsatornákat is üzemeltet.

A Mediaworks több mint 16 milliárd forintos éves forgalmával és mintegy 650 munkavállalójával a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, nyolc megyei napilap, női és gasztromagazinok, valamint digitális médiatermékek tulajdonosa. A teljes magyar portfóliót itt tekintheti meg.

Ha létrejön az üzlet, az az érintett térségekben átrendezheti a politikai kommunikációt, hiszen amíg jelenleg a Vas Népében komoly pozíciói vannak a Fidesznek, addig a Népszabadságnak közismert az ellenzéki hangvétele.

Ugyanakkor tudni kell, hogy a Népszabadság időközben megszüntette formális kapcsolatát a szocialista párttal, és a nagy multinacionális médiacégek sokkal inkább üzletben, mint politikai elvekben gondolkodnak. A cég körül máig sok találgatás van, de kívülről úgy tűnik, a Mediaworks hagyja dolgozni a szerkesztőségeket.

Mediaworks a Wikipédián

Megalakulását a svájci Ringier és a német Axel Springer SE vállalatok fúziójának köszönheti. Magyarországi leányvállalataik 2010-es összeolvadását az így létrejövő cég túlságosan nagy politikai befolyása és gazdasági piactorzító hatása miatt nem engedélyezte a magyar Médiatanács és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Ezért a két nemzetközi cégnek magyar érdekeltségeik egy részétől meg kellett válniuk: 2014. január 23-án médiaportfóliójuk egy részét eladták az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) részére. A VCP összevonta magyar médiaérdekeltségeit, és ebből alakult meg a Mediaworks 2014. október 1-jén. Tovább.

Fotó: Google Street View


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés