Hírek

Mire költi Sopron a Modern városok program 4,2 milliárdját?


Sopron önkormányzata az idén 4,2 milliárd forintot kapott a Modern városok program egyes pontjainak megvalósítására – tájékoztatta a város polgármestere pénteken az MTI-t.

A támogatási összeg egy február 10-ei kormányhatározatban jelent meg.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) közölte: a történelmi belváros felújítására 1,7 milliárd, a Fertő tó turisztikai célú fejlesztésére 500 millió, a Lőverek-program kidolgozására és megvalósítására pedig 2 milliárd forintot fordíthat a város.

Hozzátette: tavaly már 500 millió forintot kapott a program megvalósítására Sopron a kormánytól.

A bejelentett összeg a város idei költségvetésében már szereplő mintegy 6 milliárd forintos európai uniós fejlesztési forrással együtt meghaladja a tízmilliárd forintot – tette hozzá a polgármester.

A városvezető Orbán Viktor miniszterelnökkel tavaly március 25-én állapodott meg a Modern városok program Sopront érintő fejlesztéseiről. A most támogatást elnyert fejlesztéseken túl abban is megállapodtak, hogy 2018-ig megépül az M85-ös gyorsforgalmi út Csornától Sopronon keresztül az országhatárig, valamint a várost északnyugati irányból elkerülő út is megvalósul.

A kormányhatározatban az M85-ös út és az északnyugati elkerülő út építésének támogatására jelenleg nem szerepel összeg, de a határozat szerint a forrásigényt legkésőbb február 26-ig meg kell határozni.

A kormány tavaly összesen 13 megyei jogú város – Sopron, Eger, Zalaegerszeg, Miskolc, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Nagykanizsa, Érd, Kaposvár, Nyíregyháza és Szombathely – önkormányzatával kötött együttműködési megállapodást.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés