HírekNyugati régió

Szombathelyen 300-350 milliót költenek a Szent Márton-templom előtti térre


Ötmilliárd forintot fordíthatnak idén a Szent Márton-emlékévhez kapcsolódóan a szombathelyi belváros rekonstrukciójára, amelynek keretében – a kormányzati támogatásnak köszönhetően – több világi és egyházi épület mellett megújul a Szent Márton-templom előtti tér is – közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) utalt arra: a Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére megalkotott és elfogadott Szent Márton-terv 2,5 milliárd forintos önkormányzati és 2,5 milliárd forintos egyházi fejlesztést tartalmaz, amelyet két ütemben valósítanak meg.

Egyházi részről már zajlik a püspöki palota és a székesegyház felújítása, a múlt év végén befejeződött a Szent Márton-templom külső és belső felújítása is, a következő hónapokban pedig a templom előtti terület újulhat meg – fűzte hozzá.

Szombathely, Szent Márton tér
Most ilyen a Szent Márton tér

A felújítással a teret tájékoztatása szerint alkalmassá teszik a templomhoz érkező zarándokok fogadására, a tér új burkolatot kap, és felújítják Szent Márton kútját, amely mellett egy szoborcsoport azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent Márton a kút vizéből merítve megkereszteli édesanyját.

Litkei Tamás építész a sajtótájékoztatón elmondta: a tér rekonstrukciója során megváltozik a terület forgalmi rendje, megszűnik a templom előtti autóközlekedés, a tér ezután gyalogosövezet lesz, de azon a kerékpárosok továbbra is a megszokott útvonalon haladhatnak.

Szombathely, Szent Márton tér
És ilyen lesz …

Litkei Tamás a felújítási munkák költségét 300-350 millió forintra becsülte, jelezve, hogy a kivitelezőt ebben az esetben is közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani. A tér felújítása várhatóan őszre fejeződhet be.

A Szent Márton-terv részeként újítják fel Szombathelyen a Berzsenyi Dániel teret és annak környékét, a Smidt Múzeumot és a Romkertet is.

MTI / Blog21

További látványképek (Forrás: Szombathely város honlapja)

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés