Hírek

Újabb 5,6 milliárdhoz jutott Zalaegerszeg, és már megvan, mire költik


A 23 megyei jogú város közül a legnagyobb mértékű emeléssel plusz 5,6 milliárd forintos kerethez jutott Zalaegerszeg a Modern városok program fejlesztéseinek megvalósítására – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a zalai megyeszékhely polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: a Magyar Közlönyben október 13-án megjelent kormányhatározatban foglaltak szerint a város területi operatív programja (TOP) 5,6 milliárd forinttal bővült. Az eddigi 11,2 milliárdos TOP-keret így 16,8 milliárd forintra nőtt.

A polgármester kifejtette: az újonnan megítélt keretből másfél milliárd forintot fordítanak a belváros turisztikai megújítására. Ez tartalmazza a Göcseji Múzeum, a Kvártélyház, valamint a Mária Magdolna-templom és -plébánia felújítását, a botfai Hűvös-kastély zarándokszállássá alakítását, továbbá a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, illetve egy új parkolóház megépítését.

Ugyancsak másfél milliárd forintot szánnak iparfejlesztésre, új munkahelyek teremtésére és iparcsarnokok építésére, további 1,5 milliárd forintból pedig elindulhat az alsóerdei sport- és rekreációs központ megvalósítása. Az újonnan megítélt keretből fennmaradó 1,1 milliárd forintot egy olyan logisztikai központ építésére szánják, amely kiszolgálja majd a 40 milliárd forintból megvalósuló, önvezető járművek számára is alkalmas járműipari tesztpályát – sorolta Balaicz Zoltán.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) a Zalaegerszegen jelenleg folyó nagyberuházásokról adott összefoglalót. Mint kifejtette: a városban és térségében hat helyszínen zajlanak vagy fejeződtek be útépítési munkálatok, együttesen több mint 2,5 milliárd forint értékben. A napokban jelentették be a Zalaegerszegen hét kormányhivatali épületet érintő, több mint 700 millió forintos energiahatékonysági beruházásokat, valamint a megyei kórház 2,3 milliárd forintos plusz forrásból befejeződő szívcentrumának építkezését – sorolta egyebek mellett az országgyűlési képviselő.

MTI/Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés