T. Takács Tibor csodakamrája a Vitalitas Galériában


Az ismert szombathelyi festőművész intim képei ezúttal intim környezetben láthatók, ahol élesben kiderül, hogyan mutatnának otthon a szobánk falán.

A Vitalitas Galéria kiállításai többek között abban is különböznek a nagyobb kiállítóhelyektől, hogy az alkotásokat nem steril, művi környezetben, hanem lakásszerű enteriőrben tárja elénk.

Takács Zoltán Bálint és T. Takács Tibor
Takács Zoltán Bálint és T. Takács Tibor

Így a gyakorlatias gondolkodók a helyszínen kapásból el tudják dönteni, hogy vajon hogyan mutatna ez vagy az a képzőművészeti munka egy igazi nappaliban.

Scheiber Katalin galériavezető
Scheiber Katalin galériavezető

Nos, ebből a szempontból T. Takács Tibor alkotásai nem teljesítenek rosszul.

A széles asszociációs mezőkkel játszó, bonyolult szimbolikájú műtárgyai tartalmilag nyugtalanítók ugyan, ám az ábrázolások kifinomultsága, a színek és formák rafinált harmóniája összességében mégiscsak kellemes összhatást kelt, és máris érthető, miért is Wunderkammer, azaz csodakamra a kiállítás címe.

T. Takács Tibor

Az értelmezésben a művész testvére, Takács Zoltán Bálint turkológus, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója segített a megjelentek segítségére.

T. Takács Tibor

Megtudtuk, hogy Wunderkammer-jelenség a 16. századtól terjed el Európában. A gyűjtők – mintegy a múzeumok előfutáraként – elkezdtek érdekesebb tárgyakat, művészi darabokat gyűjteni: a lényeg a „mikrokozmoszban megmutatni a makrokozmoszt”; és ugyanez a szemlélet fedezhető fel T. Takács Tibor munkában – hangzott el a megnyitón.

T. Takács Tibor

Takács Zoltán Bálint hozzátette: az alkotó a felszínen szórakoztani akar bennünket, személyiségéből adódóan lazán és vidáman, ám közben alapvető kérdésekre, hétköznapi fonákságokra hívja fel a figyelünket.

Néhányan a vendégek közül
Néhányan a vendégek közül

A kiállítás április 13-ig tekinthető meg, hétköznaponként 14 és 17 óra között a Vitalitas Galériában (Szombathely, 11-es huszár út 19.).

t-takacs-4


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés