A téli Ausztria 10 elbűvölő és kihagyhatatlan helyszíne


Nem mi mondjuk ezt, hanem ők maguk.

Aki rendszeresen jár Ausztriába, az tudja, hogy gyönyörű ország. Hegyek, völgyek, folyók, tavak, csinos városkák és termékeny földek váltják egymást, drámai és szemet gyönyörködtető változatosságban.

A régiók minden évszakban tartogatnak szépségeket és izgalmakat, de szinte mindenki egyetért abban, hogy az ország valószínűleg télen a legkellemesebb a szemnek és a léleknek.

Az osztrák Thelocal.at weboldal úgy gondolja, ez a 10 téli „kihagyhatatlan” helyszín Ausztriában.

Hallstadt

Fotó: Chris Huang / Flickr
Fotó: Chris Huang / Flickr

Az egyik leggyakrabban fotózott osztrák helyszín, egyben Unesco-örökség. A településen mindössze ezer ember él, de sokan a világ legszebb falujának tartják, ahol már évezredek óta élnek emberek a közeli sóbánya miatt. A táj a behavazott Salzburg-környéki hegyekkel válik igazán álomszerűvé. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 290 km.)


Innsbruck

Fotó: tiscover.com
Fotó: tiscover.com

Tirol fővárosa is télen érzi magát igazán elemében. Karácsonyi vásár, varázslatos fények, pazar helyi ételek és italok történelmi környezetben. Mindehhez még hozzájön a felvonóval megközelíthető, 2200 méteres Seegrube, ahonnan megcsodálhatjuk az alattunk elterülő várost. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 540 km.)


Bad Gastein

Fotó: BadGastein-gastein.com
Fotó: BadGastein-gastein.com

Ez a Salzburgtól délre, a Hohe Tauern található város fürdőiről és a téli sport adottságairól ismert. Igazi nyerő kombináció, kiegészítve „békebeli” szállodákkal és villákkal. Ajánlott program: napközben síelés vagy jókora séta a nyugalmat árasztó havas hegyekben, majd este merülés egy melegvizes medencében.  (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 370 km.)


Alpbach

Fotó: Alpbach.at
Fotó: Alpbach.at

1000 méter magasságban egy napsütéses fennsíkon található ez a képeslap-település, melyet rendszeresen Ausztria legszebb falvának választanak. Nem véletlenül: körös-körül lélegzetelállító hegyek, napsütés és hó, jellegzetes fából készült házak. Itt található Tirol egyik legnagyobb síkomplexuma, 20 kilométeres sífutópályával és bobpályával. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 510 km.)


Salzburg történelmi belvárosa

Fotó: Passionread.com
Fotó: Passionread.com

Lehet, hogy Salzburg belvárosának kis utcácskái zsúfoltak télidőben, különösen karácsony környékén, de a belőlük áradó varázslat sok mindenért kárpótol. Hagyományosan a Getreidegasse és a Goldgasse boltjai kapnak pazar díszeket. Kihagyhatatlan a forraltbor és a különböző édességek, és mondani is felesleges, hogy a közelben megannyi síelési és egyéb téli sport lehetőség várja a látogatókat. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 380 km.)


St Anton am Arlberg

Fotó: Tyrol.com
Fotó: Tyrol.com

Festői kis település a Tiroli-Alpok hegyei között. St Anton am Arlberg nemcsak a látványról, de arról is híres, hogy ezt a helyet tartják az alpesi síelés bölcsőjének. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 670 km.)


Feldkirch in Vorarlberg

Fotó:austria-forum.org
Fotó:austria-forum.org

A Svájccal és Liechtenstein határos városka irigylésre méltóan megőrizte középkori jellegét. A közeli magas hegyek lenyűgöző látványt nyújtanak, a Boden-tó csak néhány perc autóval.  (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 730 km.)


A Wörthi-tó (Wörthersee)

Fotó: woerthersee-fotos.com
Fotó: woerthersee-fotos.com

Kevesen tudják, a hideg teleken a tó befagy, hogy Karintia legnagyobb szabadtéti korcsolyapályává váljon. Itt vannak Ausztria talán leghangulatosabb adventi vásárjai, közülük kettőt (Pörtschach és Velden) buszokkal kötik össze. A tó partja megannyi téli örömöt kínál, az aktív sportolástól a csendes sétákig. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 250 km.)


Kartitsch

Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org

Az olasz határ melletti Kartitsch a tengerszint feletti 1300 méter magasan fekszik, a Dolomitok lábainál. Télen a sétálók, túrázók és az extrém síelők paradicsoma, de megtalálják a számítást a kezdők is. A közeli különleges jégbarlangban (Obstanser Eishöhle) száz métert ereszkedhetünk a föld alá. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 410 km.)


Bad Blumau

Fotó: Booking.com
Fotó: Booking.com

Magyarországtól karnyújtásnyira van ez a luxusszállóval összeépült fürdőkomplexum, amelynek jellegzetessége és egyben különlegessége, hogy az excentrikus osztrák építész és képzőművész, Friedensreich Hundertwasser tervezte. Ha túl borsosnak találjuk a szálloda árait, akkor sincs gond, ugyanis a fürdőbe külön jeggyel is bemehetünk, és a gőzölgő meleg vizes medencéből is szemügyre vehetjük a szabálytalanságukban és váratlanságukban is harmonikus épületeket. A helyszínt volt szerencsénk múlt nyáron részletesen is bejárni. (Távolság a bucsui határátkelőtől: kb. 45 km.)


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés