Baglyokat várnak a kőszegi vár tornyába


Gyöngybagoly megtelepedésére alkalmas költőláda került a kőszegi Jurisics vár északi tornyának ablakába – mondta el az MTI-nek Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője, a kőszegi természetvédelmi körzet terület-felügyelője.

A fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló gyöngybagoly az emberi településekhez kötődő bagolyfaj, a rejtett életű madár kedvelt költőhelyei közé tartoznak a templomtornyok és mezőgazdasági épületek elhagyott padlásai. Az állományt azonban komolyan veszélyezteti ezeknek a fészkelőhelyeknek a lezárása, modernizálása – közölte az osztályvezető.

Hozzáfűzte: fontos lehetőség a faj megőrzéséért folytatott természetvédelmi munkában, hogy a madár szívesen megtelepszik mesterséges költőládákban is.

Hasányi Krisztián elmondta azt is: a fészkelőhelyet a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai közösen helyezték ki, a Károly Róbert tér légtere felé nyitott ládát a várba látogatók közvetlen közelről megtekinthetik.

MTI / Blog21

Címlapfotó: Kőszeg.hu (a kép csak illusztráció, nem vagyunk biztosak benne, hogy a baglyokat pont ebbe a vártoronyba várják)

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés