Barcson elindult a sétahajó, 2 ezer forintért megnézhetjük a vadregényes Drávát


A Jégmadár nevű hajút a Balatonról úsztatták ide, a horvát határhoz.

Újra közlekedik menetrend szerinti hajójárat a Dráván – írja az MTI.

A kilencven embert befogadó vízi jármű vasárnaponként 14 órától Barcsról indulva Szentborbás vagy Drávaszabolcs irányába másfél órás sétahajózásra viszi utasait, hogy azok megcsodálhassák Magyarország talán leginkább vadregényes és romantikus folyójának természeti értékeit.

A hajó más időpontokban is kifut, ha erre nagyobb kirándulócsoportok igényt tartanak.

A Dráva vízjárását tekintve a legszeszélyesebb magyarországi folyó, egyetlen nap alatt több métert képes apadni, vagy áradni. Halban az egyik leggazdagabbnak számít, meredek partfalában pedig több ezer pár parti fecske fészkel és itt honos a hajó névadója, a színpompás jégmadár is – jegyezték meg.

Az önkormányzat a kisebb rendezvények megtartására is alkalmas Jégmadár nevű vízibuszt 18,5 millió forintért vásárolta a Balatoni Hajózási Zrt.-től., és további mintegy 20 milliót költött belső rekonstrukciójára, burkolatának javítására és a festésére.

A hajó 1959-ben épült szegecselt alumíniumból, és Megyer, majd Akali néven több mint fél évszázadon át szolgált a Balatonon, főként menetrend szerinti hajóként. Szakemberek úgy ítélték meg: a Dráván még évtizedekig közlekedhet különösebb problémák nélkül.

A vízibusz idén februárban a Sió-zsilipen, a Sió-csatornán a Keselyűsi-zsilipen keresztül a Dunán hajózva jutott el a Drávára, ahol egy évtized után éledhet újjá a menetrendszerinti hajózás, hozzájárulva Barcs és környéke turizmusának erősödéséhez.

Karvalics Ottó, Barcs polgármestere úgy véli: a hajózás elindításával már nem csak a nevében lesz Barcs a Dráva fővárosa. A Dráva határfolyó, amely az utóbbi évek turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően már nem elválasztja, hanem inkább összeköti a két parton élő magyarországi és horvátországi embereket – idézte az önkormányzat a politikust.

A Turizmusbarcs.hu szerint a felnőtt jegyek 2000, míg a diák- és nyugdíjasjegyek 1700 forintba kerülnek.

További információ a Barcsi Turisztikai Infopont irodában ( 7570 Barcs, Köztársaság u.1.), a +36 82 951 495 -ös vagy a +36 30 925 4377-es telefonszámon, valmint az info@turizmusbarcs.hu e-mailcímen.

Címlapkép: Turizmusbarcs.hu


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés