HírekNyugati régió

Ennek a fele sem tréfa: felsőoktatási campus indul Kőszegen


Új kutatási intézmény és felsőoktatási campus indul Kőszegen. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (Institute of Advanced Studies Kőszeg) megalakítását november 9-i hatállyal kormánydöntés tette lehetővé, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem pedig december 15-én jelentette be, hogy campust létesít a történelmi kisvárosban – közölte az intézet kedden az MTI-vel.

A kutatóközpont Miszlivetz Ferenc megbízott főigazgató vezetésével kezdi meg munkáját. Célja, hogy interdiszciplináris és alkalmazott tudományos kutatásai révén, több egyetem partnereként segítse a hazai tudományos kutatásokat és az azokra épülő fejlesztéseket, azok integrálódását a nemzetközi tudományos törekvésekbe – írták a közleményben.

Hozzátették, a veszprémi Pannon Egyetemnek eddig telephelye volt Kőszegen, a campusalakítás viszont tágabb teret nyit a régió felsőoktatási fejlesztéseinek az indítandó új képzések révén. Elsőként a kulturális örökség menedzsment szakirányú továbbképzés, illetve a nemzetközi kapcsolatok mesterképzés előkészítése indult be.

Kitértek arra: Kőszegen helyezik el a csaknem egy éve elhunyt Hankiss Elemér hagyatékát, a szociológus 1994 óta vett részt a kőszegi kutatás- és intézményfejlesztésekben, végakaratában a hagyatékát a közösen megálmodott Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete gondjaira bízta.

A hagyaték feldolgozása, rendezése december elején megkezdődött, a teljes anyag – megismerhetővé és kutathatóvá téve – várhatóan 2016 őszén kerül véglegesen Kőszegre, a Hankiss Elemér Archívumba, amelynek létrejöttét szintén a fentebb jelzett kormányzati szándék tette lehetővé – közölték.

Reményeik szerint az intézmények indulása révén Kőszegen 2016-ban új időszámítás kezdődik: a komoly iskolavárosi hagyományokkal rendelkező nyugat-dunántúli kisváros a magyar felsőoktatás, a felsőoktatási kutatás-fejlesztés egyik fontos centrumává válik.

Blog 21-kommentár

Miszlivetz Ferenc és Orbán Viktor

Nem tudjuk, van-e ennek a képnek bármi köze a mai MTI-hírhez, mindenesetre 2012 augusztusában Nyugat-Magyarországon élénk visszhangot váltott ki. A fotó Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésében bukkant fel, és egy, a Miszlivetz Ferenccel történt közös kőszegi sétát dokumentált a nyilvánosságnak. Az egykori liberális ellenzékhez kötődő neves szociológust akkor számosan kritizálták a sétáért. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a korábban Szombathelyen oktató Miszlivetz már nagyon régóta jó kapcsolatban van Orbánnal, illetve hogy amikor annak idején a Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) „kérőt” keresett, akkor ő a veszprémi szálat preferálta. Nos, a Sopronnal kapcsolatos későbbi botrányok őt igazolták. A kőszegi kampusszal Miszlivetz régi álma valósul meg, kár, hogy ehhez Szombathelynek már semmi köze nem lesz. (J.A.)

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés