HírekNyugati régió

Körmenden még kavarognak az indulatok a betört migránsablak körül


A Jobbik demonstrált is.

Az ideiglenes befogadótábor azonnali bezárását, a migránsok távozását követelték péntek este Körmenden, a Jobbik által két helyszínre meghirdetett, tiltakozó sétával egybekötött demonstráción, amelyen kétszáz-kétszázötvenenen vettek részt.

A demonstráció a városháza előtt kezdődött, ahol Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei elnöke, országgyűlési képviselő leszögezte: pártja álláspontja egyértelmű, nem akarnak bevándorlókat látni Körmenden, ezért azt követelik, hogy haladéktalanul zárják be a menekülttábort.

Emlékeztetett, a város vezetői azt ígérték, hogy nem érkeznek majd újból bevándorlók Körmendre, de ez nem így történt. Feltevése szerint nem volt véletlen, hogy januárban a fideszes többségű testület leszavazta Auer Miklós önkormányzati képviselőjük javaslatát, amely azt szerette volna határozatba foglaltatni, hogy a jövőben ne létesülhessen menekülttábor a városban.

Bana Tibor hangsúlyozta: már eddig is voltak kisebb incidensek a migránsokkal, és tartanak attól, hogy ha nagyobb számban érkeznek a városba, akkor sokkal rosszabb lesz a helyzet.

“Felszólítjuk a város kormánypárti vezetését és V. Németh Zsoltot, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét is, hogy tegyenek hathatós lépéseket a tábor mielőbbi bezárása érdekében” – fogalmazott Bana Tibor.

A demonstrálók ezután rendőri biztosítás mellett a Rendészeti Szakközépiskolához vonultak. Útközben többször is azt skandálták: “Zárják be, zárják be!”, “Nem kell a tábor!”. A menet élén vonulók nemzeti színű zászlót lobogtattak és egy transzparenst is vittek, amelyen szintén a Zárják be a tábort! – felirat volt olvasható.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országos alelnöke a befogadótábor egyik oldalsó kerítésénél összegyűlt tömegnek azt mondta: a mostani demonstráció egy békés figyelmeztetés, de senki ne gondolja, hogy a magyarok nem fogják megvédeni az országukat, a családjukat, a vagyonukat, a “saját territóriumukat”.

Az ellenzéki politikus a határőrség felállítását és a határok akár hermetikus lezárását követelte, egyértelművé téve, Magyarországra nem lehet rákényszeríteni, hogy “hívatlan idegeneket és jöttmenteket” fogadjon be.

“Most, amikor arról van szó, hogy fejpénzt kell fizetni minden be nem fogadott idegen után, amikor ez az összeg akár száz milliárdokat is felemészthet, Navracsics Tibor Brüsszelben nem emel kifogást ez ellen, Orbán Viktor és pártja pedig itthon tiltakozik ellene” – mondta.

A hallgatóság többször is hangosan helyeselt, “Ria, ria Hungária”, “Mi vagyunk itthon” bekiabálások hangzottak, de a legnagyobb tetszést az aratta, amikor az egyik bekiabáló azt ajánlotta, a migránsokat telepítsék át Felcsútra.

A demonstráció rendzavarás nélkül ért véget, a jelenlévők között egy petíciós ívet adtak körbe, amelyen az ideiglenes befogadótábor azonnali bezárását követelték.

Bebes István nyugtatta a kedélyeket

Körmend polgármestere szerint a helyi rendészeti szakközépiskolában történtekkel kapcsolatban az ATV internetes portálján megjelent híradások nem a valóságot tükrözték, rémhírkeltőek és alkalmasak arra, hogy a város jó hírét, valamint a körmendiek biztonságérzetét is rontsák.

Bebes István (Fidesz-KDNP) erről pénteken rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen felszólította a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot arra, vizsgálja ki minden részletre kiterjedően mindazt, ami a helyi rendészeti szakközépiskolában történt, találják meg a tetteseket, de azt is derítsék ki, hogy ki lehetett a forrása azoknak “a valótlan tartalmú információknak”, amelyek a sajtó egy részében megjelentek.

Úgy fogalmazott: követeli, hogy a vizsgálat eredményéről az illetékesek tájékoztassák az önkormányzatot és a város lakosságát, mert csak így tudják elejét venni, hogy a megtévesztő információkkal egyesek félrevezessék a lakosságot.

Egy városi képviselő a betört ablak témáját járta körül bövebben

Tompa László, Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője az MTI-nek pénteken azt mondta: fültanúja volt szerdán, amint a rendészeti szakközépiskola ügyeletes tiszthelyettese azt jelenti a felettesének telefonon, hogy a migránsok “berúgták” a tornacsarnok ablakát.

Az atv.hu csütörtökön azt írta, hogy szerdán a befogadó állomáson – amelynek egyik oldala közvetlenül szomszédos a rendészeti szakközépiskola sportcsarnokának üvegfalával – migránsok “a junior-serdülő leánycsapat edzését kezdték el tanulmányozni, az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, és távozásra szólította fel őket, amelynek eredményeként az egyik férfi berúgta az ablakot”. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte:

Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert az ügyben. A Vas megyei rendőrfőkapitány csütörtök délután viszont azt mondta, nem történt semmiféle, a migránsokkal összeköthető erőszakos cselekmény Körmenden, alaptalanok azok az állítások, amelyek egy internetes hírportálon megjelentek. Tiborcz János közölte: betört a rendészeti szakközépiskola egyik ablaka, de arra nincs semmiféle bizonyíték, hogy migránsok törték volna be és szándékos rongálás történt volna. Szabálysértési ügyben folyik a rendőrségi vizsgálat ismeretlen tettes ellen – fűzte hozzá. Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken felszólította a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot arra, vizsgálja ki minden részletre kiterjedően a történteket, de azt is derítsék ki, hogy ki lehetett a forrása azoknak “a valótlan tartalmú információknak”, amelyek a sajtó egy részében megjelentek.

Tompa László önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta: szülőként ment be a rendészeti szakközépiskolába szerdán, ahol gyermeke a junior női kézilabda csapat tagjaként éppen edzésen volt.

“Aggódó szülőként a főbejáraton mentem befelé, ott ahol a sportolók is bejárnak, amikor azt tapasztaltam, hogy jön velem szembe az ügyeletes tiszthelyettes, aki gőzerővel telefonált” – mondta. Hozzátette: a migránsok elhelyezési területe felől érkezett, telefonon éppen jelentett – a beszélgetés alapján vélhetően ezredesi beosztásban lévő – felettesének.

A képviselő közölte: miután a tiszthelyettes befejezte a telefonálást, mivel ismerték egymást, neki is megerősítette, hogy a migránsok berúgták az ablakot.

Faragó András, a Körmendi MDTE sportegyesület elnöke az MTI-nek elmondta: szerdán nem volt ott az edzésen, így ő is csak lánya és a csapat néhány tagjának elmondásából ismeri a történetet. Neki azt mondták, hogy az edzés már jó ideje folyt, amikor hangos csörömpöléssel betörött az ablak, feltételezésük szerint valaki berúghatta. Hozzátette: azért gondolja, hogy berúgták és nem egyszerűen betörött, mert az ablak elég alacsonyan van, de az is elképzelhető, hogy kívülről leültek a párkányára és nekitámaszkodtak.

Faragó András közölte: információi szerint a sportoló lányok ezután az öltözőbe mentek, majd együtt elhagyták a csarnok épületét, közben nem találkoztak migránsokkal.

Hozzáfűzte: úgy tudja, hogy egy segítő, aki a rendészeti szakközépiskola alkalmazottja és mindig rendelkezésre állt, amikor edzettek a csarnokban, jelezte az esetet az ügyeletesnek, de arról nem tud, hogy előzőleg bárki beszélt volna migránsokkal.

Az egyesületi elnök szerint nem szerencsés, hogy a migránsok elszállásolási helyéhez ilyen közel van a tornacsarnokhoz, szavai szerint célszerű lenne azt egy kerítéssel elválasztani a csarnok épületétől, valamint a nagyobb biztonság érdekében az átláthatóságot is meg kellene akadályozni. Szólt arról is, egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a női csapat edzéseit máshol tartsák meg.

MTI / Blog21

Címlapkép: A Jobbik demonstrációjának résztvevõi vonulnak a körmendi városháza elõtti térrõl a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévõ ideiglenes migrációs befogadóállomáshoz 2016. május 6-án. A tüntetõk a tábor bezárásáért demonstráltak. MTI Fotó: Varga György

 

 

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés