KimozdulóNyugati régió

Kirándulási tipp: Margit-kilátó a Kőszegi-hegység osztrák oldalán


A kevéssé ismert Margarethenwarte nem ígér drámai izgalmakat, mentes az Írottkő romantikájától is, de egy villámkirándulásra kellemes úticél.

Hosszú volt a tél, így a napsütés és az első zöld levelek kétszeres erővel csábítottak a szabadba.

A Rohonc és a Léka közötti út. Itt van a Margit-kilátó, és kicsivel odébb itt van az Írottkőhöz vetető út is
A Rohonc és a Léka közötti út. Itt van a Margit-kilátó, és kicsivel odébb itt van az Írottkőhöz vetető út is

Bevallom, valami újat szerettem volna látni, így kezdtem el bogarászni az outdooractive.com kirándulási portált. Itt akadtam rá a Margarethenwartéra, amiről még életemben nem hallottam, viszont viszonylag közelinek tűnt.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

A magyar nevén Margit-kilátó a Kőszegi hegység túlsó felén lapul, a romantikusan kanyargó Rohonc (Rechnizt) és Léka (Lockenhause) közötti hegyi úton, jóval közelebb az utóbbihoz.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

Nem túlságosan nehéz megtalálni, egyrészt mert korrektül ki van táblázva, másrészt pedig az útról is látható.

Ennek megfelelően nem kíván túl sok kalandot vagy időt a megközelítése. A parkolóból öt perces sétával már a kilátó alatt vagyunk, ahol rácsodálkozunk a magasságára.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

Az építmény oldalán egy suta magyarsággal írott táblát is találunk, ami arról tájékoztat, hogy a kilátót a múlt század elején építették, és nevét Esterházy Miklós feleségéről kapta.

Azt már máshol olvastam, hogy időközben többször felújították, mai formáját 2000-ben nyerte el.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

Az 504 méterrel a tengerszint felett épült 25 méter magas faszerkezet ma közepes állapotba van, alatta egy kis piknikhely található, faasztallal, székekkel.

Akinek nincs komolyabb tériszonya, az néhány perc alatt fel tud kapaszkodni a legfelső szintre.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

Ilyenkor illene ideírni, hogy „lélekzetelállító a kilátás”, csak ez éppen nem igaz. Egyszerűen „csak” kellemes a látvány odafentről.

Egyik irányban a Kőszegi-hegység szelíden hullámzó zöld vonulatait látjuk, másik oldalon Ausztria kezdődik, átkozottul rendezett falvakkal és ködbe vesző „igazi” hegyekkel.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

A napsütéses vasárnap délelőtt ellenére mindössze egyetlen társasággal találkoztunk a Margarethenwarte körül, és a környező sétautak is szinte kihaltak.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

Merthogy néhány kilométert sétáltunk is a környéken. A fenyőkből és lombhullatókból összeálló vegyeserdők osztrákosan és makulátlanul tiszták, és habár teljes pompájukban majd jó egy hónap múlva bontakoznak ki, arra mindenképpen kiválóak, hogy kifújjuk a gőzt és jobban lássuk a magunk helyén ezen a zöld bolygón.

Margaretenwarten - Margit-kilátó

Legközelebb azért hozunk egy turistatérképet.


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés