Vélemény

Tudtátok, hogy Budán van egy arborétum?


Véletlenül akadt meg rajta a szemem a Google Maps-en, aztán megnéztem, hogy mi ez. Elmondom nektek is.

Amikor a múltkor megmásztuk a Gellért-hegyet, rafinált módon nem a szokásos módot választottuk, hanem a Villányi út felől sétáltunk fel a lépcsőkön.

Miközben az interneten a térképet nézegettem, megakadt a szemem egy Budai Arborétum nevű hegyen.

A felfedezés már csak azért is érdekes volt, mivel annak idején elég sokat forgolódtam a fővárosnak azon a részén, de semmiféle arborétumra nem emlékeztem.

Pedig tényleg létezik.

Valójában a Szent István Egyetemhez tartozó tágas parkról van, amit akkor sem nagyon veszünk észre a Villányi útról, ha ott sétálunk el mellette.

Annyi a titok, hogy a nagykapun be kell sétálni az egyetem területére, ott egy térépet találunk, a többi meg magától jön. Belépő nincs.

Budai Arborétum

Az arborétum nyitva áll a nagyközönség előtt, de legfontosabb célja a leendő kertészmérnökök oktatása.

Vagy ezért, vagy másért, a növények kitáblázottak ugyan, de nem állnak vigyázban, a kert még jólfésültnek sem mondható. Sajnos az egyetem épületei is meglehetősen lepangottak, így aki valami előkelő vagy sznob botanikai élményre vágyik, az csalódni fog.

Azért egy egyetemi kertben ilyennek nem szabadna lennie

Aki azonban valami érdekeset keres a fővárosban, leülne egy kicsit a fűben, olvasgatna a szabadban, esetleg randevúhelyet keres, annak a szóba jöhet a Budai Arborétum.

IMG_20180428_163422[1]

Ennek megfelelően a fák alatt leginkább családok és szerelmespárok ülnek, és láthatóan népszerű a hely a babakocsis anyukák számára is.

IMG_20180428_163949[1]

Az arborétum alsó- és felsőkertre oszlik, mivel mi hétvégén mentünk, csak az előbbibe tudtunk bejutni.

IMG_20180428_164438[1]

A látogatási időről, a kert történetéről, a növénygyűjteményről és minden másról az arborétum honlapján tudtok tájékozódni.


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés