Miniszteri biztost kapott a 40 milliárdos zalaegerszegi tesztpálya


A zalai járműipari tesztpálya megvalósítása érdekében miniszteri biztossá nevezte ki Vigh László zalaegerszegi országgyűlési képviselőt (Fidesz) Varga Mihály gazdasági miniszter.

Az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya mintegy 40 milliárd forintos beruházással Zalaegerszegen épül meg.

A kinevezésről szerdán tartott sajtótájékoztatón Vigh László felidézte, májusban döntött a kormány az Európában is egyedülálló járműipari tesztpályáról. Az építéséhez és az üzemeltetéséhez egy profitorientált állami céget hoznak létre, a miniszteri biztos feladata pedig az, hogy segítse a minél gyorsabb megvalósítást, s ehhez európai uniós fejlesztési források bevonására is számít – mondta.

Vigh László közölte, egy kisebb város épül fel Zalaegerszeg határában, ami nemcsak a város fejlődésének lesz a motorja, de jelentős hatással lehet a megye, illetve a tágabb régió lehetőségeire, s a kormány abban bízik, hogy a tesztpálya az ország GDP-jében is “láthatóvá” válik.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a város mintegy 7 milliárd forint értékben 250 hektáros terület ad a beruházáshoz, továbbá 3 milliárdot a helyi területfejlesztési programból a közművesítéshez és az útépítéshez. A tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki álláshelyet teremt, ezért fejleszteni kell a szakember-utánpótlást, a szakképzést és a műszaki felsőoktatást. Az országban elsőként tesztmérnökképzést is indít a Pannon Egyetem a zalai megyeszékhelyen.

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott elmondta, a létesítmény mihamarabbi megvalósítását a határidők lerövidítésével, az eljárások egyszerűsítésével segítik a kormányhivatal szakigazgatási szervei.

MTI/Blog21

Borítókép: A Michigani Egyetem tesztpályája. Itt tesztelik a vezető nélküli autókat.

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés