A szombathelyi múzeumok őszi fesztiválja (2016. október 18-november 5.)


Részletes programmal.

Rendhagyó tárlatvezetéssel, játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, vetített képes kerekasztal-beszélgetéssel és egy nemzetközi kortárs művészeti kiállítással várják a látogatókat, főleg az iskolás korosztályt Szombathelyen a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 18. és november 5. között – tájékoztatták az MTI-t a helyi szervezők.

Széchenyi István életét állítja a középpontjába a Smidt Múzeum előre bejelentkezett iskolai csoportok számára meghirdetett múzeumi foglalkozása október 18-án, amelynek során Széchenyit mint katonát is bemutatják, de része lesz a nap során zajló foglalkozásoknak szerepjáték, rendhagyó tárlatvezetés és cukrászbemutató is – közölte Tanai Ibolya, a Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa.

Megnyitja kapuit a látogatók előtt október 19-én a Vasi Múzeumi Látványtár, ahol a játéktárban régi és új játékokra lelhetnek a látogatók, majd megismerkedhetnek a néprajzi gyűjtemény műtárgy-játékaival, sőt ezek alapján maguk is fabrikálhatnak egy leleményes eszközt.

Az Iseumban október 20-án vetített képes kerekasztal-beszélgetésbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, amelynek során a beszélgetés fonala az egyiptomi Hórusz-szárnyaktól a görög győzelmi istennőkön át  egészen a keresztény angyalokig vezet.

A Szombathelyi Képtár munkatársai október 21-én egy óriáskép létrehozására, megalkotására invitál mindenkit aki hajlandóságot érez a közös rajzolás iránt, hogy a művészet eszközével építsen hidat. Másfajta hídépítésre is lehetőség nyílik a képtárban ezen a napon, ugyanis délutánra spagettihíd-éptítő versenyt hirdettek. És ha mindez még nem lenne elég, INTEAM címmel egy nemzetközi kortárs művészeti tárlat megnyitójára is sor kerül, a kiállításon tizennégy ország művészeinek alkotásait mutatják be.

A Vasi Skanzen november 5-én Szent Márton-játékok  megismertetésével járul hozzá a programsorozat sikeréhez, bizonyítva, hogy ezeknek a játékoknak nemcsak néprajzi, hanem vallástörténeti, művészeti, általában kultúrtörténeti vonatkozásai is vannak, de közvetítik Szent Márton a mai kor emberének szóló üzeneteit is. A nyolc állomáson egy-egy érdekes logikai vagy ügyességi játék segítségével szerezhetnek ismereteket egyebek mellett az apostolokról, a szerzetesrendekről és az ókeresztény szimbólumokról is.

Részletes program:

Október 18. Smidt Múzeum

Hídverés – Széchenyi igazsága

9.00-14.00 Széchenyi István élete – szerepjáték, cukrászbemutató, múzeumpedagógiai foglalkozás előre bejelentkezett iskolai csoportoknak

Jelentkezés és további információ:  Vinczi Réka múzeumpedagógus (94/311-038, 30/, smidtmuzeum@gmail.com)

16.00„Széchenyi lantjára hangolva” – rendhagyó tárlatvezetés

17.00 Széchenyi István mint katona

Hermann Róbert (történész, főtanácsos, Hadtörténeti Intézet és Múzeum) előadása


 

Október 19. Vasi Múzeumi Látványtár

Múzeumi álomgyár – látványtári játéktár

9.00-16.00 Foglalkozások (40 percben)

1.A szabály az szabály!

Interaktív ismeretterjesztő, szabályelsajátításra ösztönző foglalkozás

2.Játékbarlang – meglepő és szokványos, régi és modern játékok terme

Malom, kártya, építő- és dobókocka, társasok, matchboxok, Duplo, Lego, gombfoci…

3.Furfangoskodó – a résztvevők megismerkednek a néprajzi gyűjtemény műtárgy-játékaival, majd maguk is fabrikálnak egy leleményes eszközt.

A foglalkozásokat előre bejelentkezett iskolai csoportoknak hirdetjük.

Jelentkezés és további információ: Poócza Hanna múzeumpedagógus (20/2752-552), latvanytar@savariamuseum.hu)


Október 20. csütörtök Iseum Savariense

Süticsászár és angyalszárny

9.00-13.00 Múzeumpedagógia foglalkozások előre bejelentkezett iskolai csoportok részére

Jelentkezés és további információ: Kósi Anita múzeumpedagógus (94/900-255, 20/503-2993, iseumsavariense@gmail.com)

17.00-19.00: Süticsászár és angyalszárny. A képi áthallás néhány sajátos formája a pogányság és kereszténység között

A vetített képes kerekasztal-beszélgetés során eljutunk az egyiptomi Hórusz-szárnyaktól a görög-római győzelmi istennőkön át a keresztény angyalokig.

Beszélgetőpartnerek: dr. Szabó Ádám (Pécsi Tudományegyetem/Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest) és Sosztarits Ottó (Iseum Savariense)


Október 21. péntek Szombathelyi Képtár

Alkossunk hidat!

9.00-11.00 Alkossunk együtt!

Ti és mi – a köztünk élő népek – óriáskép létrehozása közös rajzolással, festéssel

A programra jelentkezhetnek egyének és csoportok, bármely korosztályból

14.00-17.00 Nagy hídépítés – spagettihíd-építő verseny

17.00 INTEAM – nemzetközi kortárs művészeti kiállítás megnyitója

Kiállító művészek: Fukui YUsuke (Japán-Magyarország), Pal Katja (Szlovénia-Magyarország),  Tomasz Piars (Lengyelország-Magyarország), Sophie Durand (Ausztrália), Magali Rifflart (Franciaország), Blair Johnston (USA), Aku Neumann (USA), Alexandra Ungern (Brazília), Amy Ritter (USA), Kieran Butler (Ausztrália), Rob Burton (Egyesült Királyság), Hayley Scrivenor (Ausztrália), Niels Polz (Belgium), Micael Conforti (Kanada), Shen-Yuan Su aka Sam (Tajvan), En-En See (Ausztrália), Noelle NG Po Lin (Hong-Kong), Ariel Cotton (USA-Németország), Jamison Edgar (USA)

17.30 Kerekasztal-beszélgetés

19.00 AZnavour – zenés életrajzi játék, Uratru Örmény Nemzetiségi Színház A darab a francia sanzon koronázatlan királya, az örmény származású Charles Aznavour életének pillanatképeit fűzi egybe a gyermekkortól a világhírnévig.


 

November 5. szombat 10.00-18.00 Vasi Skanzen

Szent Márton-játékok

Nemcsak néprajzi, hanem vallástörténeti, művészeti – általában kultúrtörténeti – vonatkozásai vannak azoknak a játékoknak, amelyek a Vasi Skanzen Szent Márton üzenetei és napjának jelentései című időszaki kiállításának részei. A nyolc állomáson egy-egy érdekes logikai vagy ügyességi játék segítségével szerezhetünk ismereteket egyebek mellett az apostolokról, a szerzetesrendekről és az ókeresztény szimbólumokról.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjaira a belépőjegy: 200 Ft

MTI/Blog21/Savaria Múzeum honapja

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés