Horvátország mégsem kaszál annyit a terrorizmus miatt, mint gondoltuk


A horvát újságok szerint a spanyolok ügyesebben használták ki a helyzetet.

Több helyről is hallottuk a nyáron, hogy a horvát szállások telt házzal mennek idén nyáron, és ha valaki véletlenül talál helyet, akkor jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Mindez lehet, hogy igaz, de horvátok mégsem teljesen elégedettek az eredménnyel.

Horvátországnak nem sikerült beszállnia a terrortámadások miatti félelem okán Törökországot, Egyiptomot és Tunéziát elkerülő turistákért folytatott harcba, ezért májusban és júniusban számos szálláshely maradt szabadon – közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap hétfőn.

Az újság arról ír, hogy Törökország, Egyiptom és Tunézia csak az év első hét hónapjában 4,6 millió turistát veszített el, akik az említett országok helyett inkább Spanyolországot választották nyaralásuk helyszínéül, mert az biztonságosabb.

Spanyolország ezért azzal számol, hogy az év végéig a tavalyinál 6,5 millió külföldi turistával több látogat majd az országba, a konkurenciánál kialakult rendkívüli helyzet miatt, és a szezont a várt 70 millió helyett, így rekordszámú 74 millió turistával zárhatja.

Horvátországban a július és az augusztus általában teltházas, ugyanakkor májusban és júniusban több százezer ágy maradt szabadon, és így lesz ez az utószezonban is – írta a lap, amely úgy véli, ez azért van, mert Horvátország nem ajánl all inclusive és olcsó repülőjegyes, pár száz eurós üdülési csomagokat.

Júliusban mindössze 100 ezer külföldi turistával több látogatott Horvátországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az év első hét hónapjában 45 millió vendégéjszakát regisztráltak, a tavaly valamivel több mint 40 millióval szemben.

Spanyolország ezzel szemben számos olyan turisztikai szolgáltatást nyújt, mint amilyet Törökország, Tunézia és Egyiptom is, és a nagy európai utazási irodák még az év elején tevékenységüket Spanyolország felé irányították.

Horvát turisztikai szakemberek úgy vélik: Horvátország nem tud konkurálni az alacsony árakkal. Emellett Spanyolországban a szezonon kívül legalább két fokkal melegebb van, mint az Adrián. Sokkal kevesebb az esős nap és a tenger is melegebb – tették hozzá.

Blog21/MTI


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés