HírekNyugati régió

Leégett a szombatelyi kaszinó (Brenner-villa) – videóval


Leégett a volt szombathelyi kaszinó, a hajdani Brenner-villa, az üresen álló épület tetőszerkezete péntek délelőtt gyulladt ki eddig tisztázatlan körülmények között. A lángok a födémszerkezetre is átterjedtek, ezért az egyébként is omlásveszélyes épületet teljesen le kell bontani – mondta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a tüzet öt sugárral oltották, a tetőszerkezetet is megbontották, hogy hozzáférjenek a tűz fészkéhez, ennek ellenére a lángok továbbterjedtek.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy egy emelőkosaras járműről is vízsugárral locsolták a tetőt. A lángokat végül sikerült megfékezniük a tűzoltóknak, de szinte a teljes tetőszerkezet megsemmisült.

Balogh Nikoletta elmondta azt is: információi szerint az oltás helyszínére munkagépet rendeltek, amely a veszélyessé vált épületet várhatóan teljesen le fogja bontani.

A Szombathely belvárosában, a Gayer parkban lévő, a 19. században épült, barokk stílusú Brenner-villa a vasi megyeszékhely egyik közismert épülete, évekig helyi védelem alatt állt.
Az épület elődje hajdan a Batthyány családé volt, a múlt század elején Brenner János építész vásárolta meg, majd örökléssel Brenner Tóbiás hajdani szombathelyi polgármester tulajdonába került. A kastélyszerű kúriát 1935 után városi tulajdonba adták, tankerületi főigazgatóság, majd diákotthon és iskola is működött benne.

A rendszerváltás után a kisbefektetői botrányáról elhíresült Radius Hungaricus Rt. székháza volt, később a Casino Szombathely üzemeltetett benne játékbarlangot. Az épület több mint tíz éve üresen áll, állaga erősen megrongálódott, időnként hajléktalanok vertek tanyát benne.

MTI /  Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés