Hírek

Június végén idén is Szombathelyről indul a Tour de Hongrie, de csak félig


Huszonöt ország 120 versenyzője vesz részt június 28. és július 3. között a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen.

A tavaly hétéves szünet után megrendezett viadal mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz majd meg a szombathelyi prológtól a budapesti befutóig, amely a Várkert Bazárnál lesz.

“A fertődi Esterházy-kastélytól indul az első szakasz, amelynek befutója a Festetics-kastélynál lesz. A legszebb és legizgalmasabb magyar tájakon vezető verseny a Várkert Bazárnál zárul” – mondta L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár az idén 91 esztendős viadal pénteki sajtótájékoztatóján.

Ahogy a menetrend mutatja, a tavalyihoz hasonlóan idén is Szombathelyről indul a verseny, de csak félig. A prológ után ugyanis másnap nem innen indul a mezőny, hanem azt átköltöztetik Fertődre. Tavaly az első “igazi” szakasz a Szombathely-Keszthely útvonal volt.

A 2016-OS TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 28. (kedd)            Prológ, egyéni időfutam, Szombathely
Június 29. (szerda)         1. szakasz, Fertőd–Keszthely
Június 30. (csütörtök)  2. szakasz, Keszthely–Siófok
Július 1. (péntek)            3. szakasz, Cegléd–Karcag
Július 2. (szombat)        4. szakasz, Karcag–Kékestető
Július 3. (vasárnap)       5. szakasz, Gyöngyös–Budapest

További részletek

A politikus kifejtette, az útvonal azt a szándékot mutatja, hogy nemcsak a sportról és az egészséges életmódról, hanem az országimázs építéséről is szól egy professzionálisan megszervezett verseny, amely a médián és a sporton keresztül felkarolja a legizgalmasabb tájak bemutatását.

Révész Máriusz parlamenti képviselő kiemelte, a tavalyi évhez képest nagyon jól állnak a szervezéssel, mert idén korábban ki tudták jelölni az útvonalat, mint egy éve.

“Számos ország van Európában és a világon, ahol fantasztikus kultúrája van a kerékpározásnak, Magyarországon is sokan bicikliznek, de nincsenek olyan hagyományai, mint Nyugat-Európában” – mondta Révész Máriusz, aki hozzátette, nem csak a profi versenyzőknek szól a programsorozat, a fő viadal mellett amatőr versenyeket is rendeznek. “Bízunk abban, hogy a kísérő biciklisek és a szurkolók száma is évről évre növekedni fog, így néhány éven belül a Tour de Hongrie Magyarország kiemelt sporteseménye lesz.”

Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke kifejtette, elnöksége talán legjobb döntése volt a verseny újraindítása.

“Olyan versenyzők, akik már letették a bringát, újból nyeregbe pattantak és a fiatalok számára példát állítva részt vettek a tavalyi viadalon. A Tour de Hongrie olyan célt ad a magyar országúti kerékpározásnak, amely a fejlődés alapja, s mi elkötelezettek vagyunk a verseny folytatása mellett” – jelentette ki a sportvezető.

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke a versenyen viselhető színes trikók bemutatása után ismertette az útvonalat, amelynek főbb állomásai Szombathely, Fertőd, Keszthely, Siófok, Cegléd, Karcag, Kékestető, Gyöngyös és Budapest lesznek.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója elmondta, a tavalyi verseny után olyan csapatok is jelentkeztek, amelyek akkor nem vettek részt, ugyanis jó híre ment a viadalnak.

“A magyaroknak sokat jelenthet a verseny, amely két nappal az országos bajnokság után kezdődik” – mondta Szilasi, egyúttal kiemelte, a tavaly legjobb magyarként nyolcadikként záró Lovassy Krisztián számára az idei évben a Tour de Hongrie lesz a fő verseny, így a viadalon ő lesz csapata elsőszámú versenyzője. “Idén több dobogós helyezést várhatunk a magyaroktól, Lovassyt pedig az első három közé várjuk összetettben.”

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés