Hírek

Új MR-készüléket kapott a zalaegerszegi kórház


Nemcsak a betegellátás minőségét javítja, hanem évente mintegy 30 millió forint megtakarítást is jelent a Zala Megyei Kórházban pénteken üzembe helyezett új MR-készülék – mondta el az avatáson a zalaegerszegi kórház főigazgatója.

Halász Gabriella úgy fogalmazott, hogy a csaknem kétezer dolgozót foglalkoztató egészségügyi intézmény felelősséggel tartozik az energiafelhasználásért is, ezért is jelentős beruházás a 740 millió forintos, európai uniós pályázati forrásból beszerzett MR-készülék. Az éves 50 ezer kilowattóra villamosenergia-megtakarítás és az öt évre biztosított karbantartás együttesen mintegy 30 millió forintos kiadáscsökkentést jelent évente a kórház számára.

Nemcsok Dénes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: az egészségügyi intézmények energiamegtakarítását célzó, nyáron indított programok sorában a zalaegerszegi MR cseréje példaértékű módon zajlott le a kedvezményezett és a végrehajtó szervezetek együttműködésének köszönhetően. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új berendezés a betegellátás és a munkakörülmények színvonalát egyaránt javítja.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a Zala Megyei Kórházban negyvenéves lemaradást pótolva valósulnak meg jelentős fejlesztések. Említette a szívcentrum 5,6 milliárd forintos fejlesztését és a műszerbeszerzésre fordított félmilliárd forintot, amelyeket az indokol, hogy az intézmény a gyógyításban regionális szerepet tölt be.

Nagy Gyöngyi, a radiológiai osztályt vezető főorvosként beszélt arról, hogy a világ fejlettebb államaiban is csak most helyeznek üzembe olyan korszerű MR-készülékeket, mint amilyen a zalaegerszegi. Az új berendezés a korábbinál jobb képminőséget ad, akár 250 kilogrammos betegek diagnosztizálására is alkalmas, nagyobb belső átmérője csökkenti a bezártság érzését, gyerekek esetében pedig kisebb zajjal működtethető.

A berendezés próbaüzeme már megkezdődött, decembertől pedig már két műszakban fogadják ismét a pácienseket – jelezte az osztályvezető.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés