KimozdulóNyugati régió

Egyelten napon három izgalmas kiállítás nyílik Szombathelyen


A színházban a Savaria Tendency Art Group, a Vitalitas Galériában Horváth János, az Irokézben ismert fotósok képei kerülnek fel a falakra. Mindez egyetlen este, november 13-án (pénteken).

Szombathelyen nem először és vélhetően nem utoljára fordul elő, hogy hosszú ideig gyakorlatilag semmilyen értékelhető kulturális program nincs, hogy aztán egy nap alatt ránk zúduljon több heti adag.

Most a mostoha sorsú képzőművészet területén történik olyasmi, amihez hasonlóra nem emlékszem.

2015. november 13-án (pénteken) ugyanis három kiállítás is nyílik a városban, ráadásul mind a három – más-más okok miatt – izgalmasnak ígérkezik.

Horváth János a Vitalitas Galériaban

Időrendben az első a 85. születésnapját ünneplő Horváth Jánosé lesz délután öt órakor a Vitalitas Galériában. Az idős mester Vas megye egyik legismertebb és legelismertebb festője, nyugdíjba vonulásáig a Berzsenyi Dániel Főiskola tanszékvezetője volt. Néhány hete ő nyitotta meg a nagy érdeklődést kiváltó Szokolszky-kiállítást, ugyancsak a Vitalitasban.

A kiállított művekről, keletkezésük körülményeiről maga a művész mesél majd. A kiállítás december 4-ig tekinthető meg a galériában (Szombathely 11-es Huszár út 19.) hétköznaponként 14 és 17 óra között.

Ismert nevek a színházban

Ha valaki nagyon siet, talán még átér este hatra a szombathelyi színházba. Ekkor nyílik itt ugyanis a Savaria Tendency Art Group kiállítása.

A csoportot a város aktív, „befutott” képző- és alkalmazott művészei alkotják. Az érdeklődők Bartek Péter Pál, Bodorkós András, Kaczmarsky Ágnes, Oroszy Csaba, S. Horváth Ildikó, Stekovics Gáspár, Szántó István, T. Takács Tibor, Veres Éva és Veres Gábor alkotásait láthatják majd. A kiállítást Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója nyitja meg, az eseményen közreműködik Mertz Tibor színművész.

Fotósok az Irokézben

A Szombathelyi Képtárban (Rákóczi Ferenc utca 12.) helyet kapott Új Irókéz Galéria fotóművészeti visszatekintéssel rukkol elő.

A „Kapcsolatok” című kiállításon Bonyhádi Károly, Dallos László, Liszy János, Rosta József, Hajas Tibor, Szombathy Bálint, Tóth Endre és Vető János művei láthatók majd.

A kiállítást este hétkor Székely Ákos irodalmár, vizuális alkotó nyitja meg, a köszöntőket Molnár Miklós alpolgármester és Rasberger József grafikus, a kiállítás kurátora nyitja meg.

A megnyitó után Szombathely egyik legjobb alternatív zenekara, a Voler Mouche lép fel.

A „Kapcsolatok” december 20-ig lesz látható. (Kedd-péntek 14.00-18.00, szombat-vasárnap 10.00-17.00, hétfő: szünnap.)


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés