Hírek

Ilyen volt Göncz Árpád temetése (fotósorozattal)


Végső búcsút vettek Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől péntek délután az Óbudai temetőben. Az egy hónapja elhunyt volt államfőt a szeretet embereként jellemezték a ravatalnál elhangzott gyászbeszédekben.

Benedek Márton, Göncz Árpád legidősebb unokája beszédében egyebek mellett arra emlékezett: nagyapja humora mögött egyenes gerinc, hihetetlen élettapasztalat, sziklaszilárd jellem és a másik ember végtelen tisztelete bújt meg. Szerette az embereket és szerette Magyarországot – mondta.

Kijelentette, Göncz Árpád végig azon dolgozott, hogy Magyarországon is a szabadságon, emberi jogokon és társadalmi igazságosságon alapuló liberális demokrácia honosodjon meg, ami tőlünk nyugatabbra már kialakult. “Feladatunk annyi, hogy álmát megvalósítsuk, hogy szellemi örökségét továbbvigyük” – fűzte hozzá.

A Göncz Árpádot gyászoló több ezres tömeg szinte teljesen megtöltötte a temető 16-os parcelláját.

A számos magyar és külföldi állami vezető, politikus és közéleti személyiség között Áder János köztársasági elnök mellett megjelent Sólyom László és Schmitt Pál volt államfő, továbbá Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök az állami vezetőktől távol, a gyászoló tömeg utolsó soraiban hallgatta végig a szertartást felesége társaságában. Jelen volt Medgyessy Péter és Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Szili Katalin volt házelnök.

Megjelentek egyházi méltóságok, köztük Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, kormánytagok, köztük Pintér Sándor belügyminiszter.

A pártok képviseletében is többen lerótták kegyeletüket, így Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője. Korábban közleményben jelezte jelenlétét Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Göncz Árpád sírhelye a volt államfő kérésére Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós 1956-os elítéltek mellett fekszik.

A temetés végén a gyászoló tömeg közösen énekelte el a Himnuszt.

Göncz Árpád október 6-án, életének 94. évében, családja körében hunyt el.

         Göncz Árpád Áder János; Herczegh Anita; Göncz Árpád Budapest, 2015. november 6. Gyászolók virágot helyeznek a sírra Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetõben 2015. november 6-án. A volt államfõ, író, mûfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Budapest, 2015. november 6. Göncz Árpád volt köztársasági elnök koporsója az Óbudai temetõben 2015. november 6-án. A volt államfõ, író, mûfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Budapest, 2015. november 6. Várszegi Asztrik pannonhalmi fõapát köszönti Göncz Árpád özvegyét, Göncz Árpádnét (b2) és lányát, Göncz Kinga volt szocialista európai parlamenti képviselõt, korábbi külügyminisztert (b) a volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetõben 2015. november 6-án. A volt államfõ, író, mûfordító, politikus életének 94. évében, október 6-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Lévai Anikó; Orbán Viktor; Göncz Árpád Göncz Árpád; Mécs Imre Áder János; Polt Péter; FISCHER, Heinz; Jakab István; Erdõ Péter; Herczegh Anita; Tarlós István; Göncz Árpád Koncz Zsuzsa; Bródy János; Göncz Árpád Várszegi Asztrik; Göncz Árpád Göncz Árpád


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés