Mostantól könnyebb a bankváltás, de előtte tájékozódjon: tippek és linkek


Néhány hasznos tanács és link. Megéri rászánni  az időt.

Egyszerűbb és gyorsabb bankot váltani mostantól, annak köszönhetően, hogy október 29-n hatályba lépett a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit meghatározó kormányrendelet – írja az MTI.

Milyen feltételek vannak?

Az új szabályokat azokra a Magyarországon nyitott vagy vezetett fizetési számlák közötti váltásra kell alkalmazni, amelyeket azonos pénznemben vezetnek, és legalább a készpénz befizetését és kifizetését, valamint az átutalások teljesítését és jóváírását lehetővé teszik.

Kinek mi a dolga?

A fogyasztóknak az új szolgáltatónál, írásban kell kezdeményezniük a számlaváltást. A korábbi számlavezető nem utasíthatja vissza a számlaváltási meghatalmazást.

Az új szolgáltatónak a megbízás átvételét követő két munkanapon belül fel kell kérnie a korábbi szolgáltatót arra, hogy végezze el a meghatalmazásban szereplő feladatokat.

A régi szolgáltatónak öt munkanapon belül kell megküldenie az adatokat az új banknak; a fizetési számlán a meghatalmazásban megjelölt naptól nem írhatja jóvá a beérkező utalásokat, nem teljesítheti a beszedési megbízásokat, törölnie kell a rendszeres átutalási megbízásokat, és át kell utalnia a számlán maradt pozitív egyenleget az új fizetési számlára.

Az új számlavezetőnek a rendszeres átutalási megbízásokat az adatok kézhezvételét követő öt munkanapon belül rögzítenie és a megjelölt naptól kezdődően teljesítenie kell, a számlára ismétlődően átutalókat és a beszedőket pedig tájékoztatni az új fizetési számláról.

Nem bújhatnak ki a bankok

A fizetésiszámla-szerződés megszüntetésének és a felek közötti elszámolásnak nem lehet akadálya, ha a fogyasztó a fizetési számlát szolgáltatáscsomagban veszi igénybe, vagy köztük egyéb üzleti kapcsolat is fennáll.

Ha a szolgáltató kárt okoz a fogyasztónak, mert nem megfelelően teljesíti a rendeletben meghatározott kötelezettségeit, köteles megtéríteni az ügyfél pénzügyi veszteségét, ha azonban ennek oka jogszabályi előírás, vagy tevékenységi körén kívül esik, mentesül ez alól.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankváltási tippjei

  • A bankolási szokásainak alapján döntsük el, mire szeretnénk használni a bankszámlát, például szükségünk van-e netbankra vagy bankkártyára és igényeinknek megfelelő számlacsomagot válasszunk.
  • Határozzuk meg a váltás kiváltó okát/okait. Amennyiben valamely szolgáltatással kapcsolatban van problémánk, esetleg annak díja nem megfelelő, vagy szívesen vennénk igénybe hasonló, de kedvezőbb feltételekkel bíró szolgáltatást, ne hamarkodjuk el a bankváltást.
  • Célszerű először a jelenlegi bankunk kínálata között körbenézni, van-e az igényeinknek megfelelő termék, szolgáltatás.
  • Nézzünk meg, hasonlítsunk össze legalább 3-4 ajánlatot, ebben segítségünkre lehet az MNB bankszámlaválasztó programja is. Itt a szűrőfeltételek kitöltésével képet kaphatunk az aktuális piaci kínálatról és a havi számlahasználat átlagos, becsült költségének segítségével össze is hasonlíthatjuk azokat.
  • A választásnál fordítsunk figyelmet a szolgáltatások díjai, költségei mellett a számunkra fontos egyéb szempontokra is, mint, pl. a számlához kínált bankkártya típusa, tulajdonságai, elektronikus banki szolgáltatások, bankfiók elérhetőség/elhelyezkedés, ATM a lakhelyünk, munkahelyünk közelében, nyitva tartás, stb.

A bankváltás új szabályairól további részleteket itt talál, a banki szolgáltatásokat és azok árait itt remekül össze tudjuk hasonlítani.


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés