Harmadik generációs FLIRT vonatokat vásárol a GYSEV


160 kilométer/órát tudnak,  kamerarendszerrel, WIFI-vel, mobiltelefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek.

A vasúttársaság korábban, 2013 és 2015 között, két projekt keretében 10 új, FLIRT motorvonatot szerzett be, amelyek a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd, a Sopron-Győr és a Szombathely-Rajka vonalon közlekednek.

„A FLIRT motorvonatokkal a vasúttársaságunk és utasaink is elégedettek. Nem véletlen, hogy azokon a szakaszokon nőtt legnagyobb mértékben az utasaink száma, ahol a legtöbb FLIRT motorvonatunk közlekedik. A nyugat-magyarországi vasúti közlekedés szempontjából óriási előrelépést jelent, hogy a GYSEV Zrt. megduplázhatja modern, FLIRT motorvonatai számát” – így kommentálta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója azt a bejelentést, mely szerint a cég újabb 10 FLIRT (angolul Fast Light Innovative Regional Train; németül Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug, magyarul kb.: gyors, könnyű, innovatív regionális vonat) szerelvényt vásárol.

Stadler Flirt 3

Az új vonatok – amelyek 2018-től érkeznek majd – az előző generációs motorvonatokhoz képest 2,8 méterrel hosszabbak, aminek köszönhetően a mozgássérült mosdó mellett egy további, hagyományos kialakítású mellékhelyiség is helyet kapott a szerelvényben. A 77,1 méter hosszú és 2,82 méter széles négyrészes motorvonatok összesen 208 ülőhellyel (194 fix és 14 felhajtható ülés) rendelkeznek majd, a járművek végsebessége 160 km/óra.

Stadler Flirt 3

„A harmadik generációs FLIRT-öket is a tágas, többfunkciós beszállóterek jellemzik, amelyek gyors utascserét, és az éppen aktuális igényeknek megfelelő felhasználást tesznek lehetővé. A multifunkciós tereknek, illetve a 90%-os alacsonypadlós hányadnak köszönhetően mind a kerekesszékkel, mind a kerékpárral vagy babakocsival utazók is kényelmesen használhatják az új járműveket. A vonatok a kor szellemében légkondicionálóval, korszerű utastájékoztató rendszerrel, kamerarendszerrel, WIFI-vel, mobiltelefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, továbbá a regionális közlekedéshez alkalmas páholyos elrendezésű ülésekkel lesznek felszerelve” – olvasható a cég közleményében.

A beszerzés 21,7 milliárd forintból valósul meg, amelyet teljes egészében európai uniós támogatásból finanszíroznak.

A vonatok Magyarországon és részben Lengyelországban készülnek.

A fotók forrása a cég honlapja, és Hollandiába szállított harmadik generációs FLIRT vonatokról készültek. Valószínűleg valami hasonlók érkeznak majd Nyugat-Magyarországra is.


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés