Akkor most melyik utak fizetősek 2016. január 1-től? (térképpel)


Több téves információ is kering az interneten.

Ahogy közeledett az év vége, úgy láttak napvilágot a sajtóhírek arról, hogy mely gyorsforgalmi utak lesznek fizetősek az új évben.

A kósza híreket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya igyekszik most rendbe tenni.

„Az e-matricás rendszerben személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal (M43 Makó-országhatár és M85 új szakaszai) bővül, más módon nem változik” – írják a ma, december 30-án kiadott közleményükben.

A 2016. január 1-től érvényes térkép
A 2016. január 1-től érvényes térkép (Forrás: Nemzetiutdij.hu). Ebből egyértelműen kiderül, hogy – egyelőre – nem lesz fizetős a 86-os út, és nem kell fizetni a csornai elkerülőért sem.

Emlékeztetnek: a kérdést rendező jogszabály-módosítás már a nyáron megjelent. A tárgykört a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet szabályozza. A júniusban elfogadott módosítás 2016. január elsejével hatályba lépő eleme a díjmentes szakaszok felsorolásából törli az M43 autópálya makói csomópont és az országhatár közötti szakaszát és az M85 autóutat.

„A további gyorsforgalmi szakaszok díjasítását híresztelő közléseknek semmiféle alapjuk nincs” – szögezi le a közlemény.

A miniszteri rendelet egyértelműen kimondja, hogy az M86 autóúton és az M9 autóúton a személyautók után nem kell használati díjat fizetni, ebben 2016-ban sem várható változás.

Az autósok a megszokott matricatípusokból válogathatnak változatlan árakon, a tarifák nem emelkednek a tehergépjárművek számára sem.

A tavaly megvásárolt éves országos és megyei matricák érvényességi területükön 2016 január végéig biztosítanak úthasználati jogosultságot.

A részletes megyei térképekért ide kattintson!


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés