A büki lesz a legnagyobb európai Nestlé-állateledelgyártó


Húszmilliárd forintos gigaberuházást jelentett be a cég a Vas megyei kisvárosban.

Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében, amely ezáltal a cégcsoport legnagyobb európai állateledelgyártó központjává válik. A beruházással közvetlenül hetven új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az ezret.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a fejlesztést bejelentő budapesti sajtótájékoztatón kifejtette, a magyar és a svájci kormány is kiemelten fontosnak tekinti a gazdasági kapcsolatok erősítését. A Nestlé beruházása fontos üzenet, megerősíti, hogy a 25 éve itt működő vállalat otthonra talált Magyarországon.

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete hangsúlyozta, az üzleti beruházások elősegítését a svájci kormány is prioritásnak tekinti. Kiemelte, hogy a vállalat eddigi legnagyobb itteni beruházását hajtja végre, amivel erősíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat.

Varga Mihály üdvözlő beszédében kiemelte, a magyar kormány gazdaságpolitikája egyre jobb feltételeket teremt a Magyarországon működő külföldi és hazai vállalatok számára. A miniszter szerint Magyarország egyre több visszaigazolást kap nemcsak a nemzetközi intézményektől, hanem az újabb és újabb fejlesztéseket elindító cégektől is.

Svájc az elmúlt időben a tíz legnagyobb magyarországi befektető ország közé került, mára már közel 300 svájci vállalat működik Magyarországon, amelyek 40 ezer embernek adnak munkát, a két ország közötti külkereskedelmi forgalom pedig az elmúlt évben több mint 10 százalékkal emelkedett – mondta a miniszter.

Vaga Mihály szerint a magyar gazdaságpolitika eredményességét az is jelzi, hogy az itt működő külföldi cégek az elmúlt évek legoptimistább várakozásait fogalmazták meg 2016-ra. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint jelentősen emelkedett a további beruházásokkal és az új munkahelyek létrehozásával számoló cégek aránya, a vállalatok 38 százaléka kívánja növelni magyarországi beruházásait, 48 százalékuk pedig a tavalyi évhez hasonló nagyságrendű befektetést tervez az idei évre.

A Nestlé beruházása igen jól illeszkedik a magyar gazdaságfejlesztés irányaihoz – mondta Varga Mihály. A vállalat teljes egészében saját erőből felépülő új büki gyártóüzeme komoly előrelépést jelent a magyar élelmiszeripar számára.

A magyar kormány az ágazat fejlesztését stratégiai fontosságú területnek tartja, ezért különös hangsúlyt kell helyezni a versenyképesség emelésére, az exportképesség javítására, a hazai feldolgozóipar erősítésére és az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelésére – tette hozzá a szakminiszter, aki szerint fontos előrelépés, hogy a 20 milliárd forint összértékű, technológiaváltást megvalósító beruházás révén 70 új munkahely jön lére.

Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat magyarországi jelenléte óta közel 80 milliárd forintot fektetett be, ennek több mint felét teszik ki a Bükön végrehajtott beruházások. A Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon, három üzeme van, 2200 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 120 milliárd forintot.

A fejlesztéssel a büki gyár foglalkoztatottainak száma megközelíti az ezret. A bővítés során két új gyártósort állítanak üzembe, a jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy 5000 négyzetméteres új gyártócsarnok is épül. A Bükön gyártott termékek 90 százaléka exportra készül. A beruházás átadása 2017 végére várható.

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a büki gyár bővítése során fontos szempont volt a kiváló belföldi mezőgazdasági alapanyagok elérhetősége. A büki gyárba beszállított, évi 140 ezer tonna alapanyag hozzávetőlegesen 60 százaléka hazai forrásból származik. A gyár 10 év alatt 600 ezer tonna hazai gabonát dolgozott fel termékei előállítása során.

A Parlamentben tartott ünnepélyes bejelentésen részt vett Christa Markwalder, a Svájci Nemzetgyűlés elnöke is.

MTI / Blog21

A fotón: Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, Christa Markwalder, a svájci Szövetségi Gyûlés elnöke, Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b-j) a Parlament Delegációs termében tartott sajtótájékoztatón 2016. április 14-én. Több mint 20 milliárd forint értékû beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében, amely ezáltal a cégcsoport legnagyobb európai állateledel-gyártó központjává válik.
MTI Fotó: Kovács Attila

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés