Kultúrveszély!

Itt vannak a 2016-os Savaria Filmszemle díjazottjai


Ünnepélyes gálaműsor keretében adták át a III. Savaria Filmszemle díjait csütörtökön Szombathelyen. A legjobbnak ítélt kisjátékfilm, filmetűd és dokumentumfilm mellett a Szent Márton-évhez kapcsolódva egy külön kategóriában is díjazták az alkotásokat.

Kisjátékfilm kategóriában Makkos Zsófi és Molnár Péter Miklós Az az egy gyerek című filmjét ítélte a legjobbnak a neves filmrendezőkből álló zsűri, a második Batka Máté Love on the MÁV című alkotása, a harmadik pedig Tóth Gergely Kimenő című filmje lett.

A filmetűdök között Mészáros T. László Márton köpenye című alkotása végzett az első helyen, a második Balla Gábor és az Elephant Studió A toll című filmje, a harmadik pedig Kiss Ferenc és Szalai István Ajtókon át című munkája lett.

A dokumentumfilmes kategóriában Zsigmond Attila Székelyföldi betyárok című filmje végzett az élen, a második Szabó Attila és az Aves-media Méregzöld mesék című alkotása, a harmadik pedig a Debreceni Városi Televízió Büszkébben tűrni másnál című dokumentumfilmje lett.

Szombathelyen idén ünneplik az ókori Savaria szülötte, Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulóját. Ennek tiszteletére hirdették meg az idei filmszemlén a Szent Márton-kategóriát, amelybe szentek, boldoggá avatottak, mártírpapok és lelkészek életét, a karitász, a diakónia területén egykor példamutató tevékenységet folytató személyeket, valamint napjaink hétköznapi hőseinek munkáját bemutató filmeket vártak a szervezők.

A Szent Márton-kategóriában a FilmArt Studio A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete című filmje kapta az első díjat, a második helyen a Zemplén Televízió Vértanúságra ítélve című munkája, harmadikként pedig Hegedűs-Dányi Anita Szép halállal – Bódi Mária Magdolna emlékére című alkotása végzett.

A díjátadó gálán Koltay Gábor filmrendező a zsűri nevében az alkotókat köszöntve azt hangsúlyozta: nemcsak a benevezett filmek száma növekszik évről évre a szombathelyi filmszemlén, hanem a filmek minősége is egyre magasabb, szavai szerint nem amatőröknek, sokkal inkább “kollégáknak” nevezhetők azok az alkotók, akik idén bemutatkoztak versenyfilmjeikkel.

András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, aki szintén tagja volt a zsűrinek, egyenesen a filmes világban zajló forradalomról beszélt, amelynek – szavai szerint – a filmszemle fiatal alkotói mind a forradalmárai. Kiemelte, hogy ma már számos technikai lehetőség van a filmkészítésre, a filmezést nemcsak azok próbálhatják ki, akik az egyetemeken tanulják. Szinte mindenki zsebében ott lapul egy kamera, mindenki rátalálhat egyéni kifejezésmódjára.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátora elmondta, hogy a program eddig több mint 700 magyar film elkészítését tette lehetővé. Szavai szerint az elkészült filmek magas színvonalat képviselnek, és jelentősen gazdagítják a magyar filmkultúrát.

MTI

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés