Egyre több magyar cég költözik Bécsbe


2015-ben is megdöntötte a saját rekordját az osztrák főváros: egymás után negyedszer haladta meg a Bécsben letelepedő külföldi cégek száma az előző évit. A magyar vállalkozások körében is nagyon népszerű volt tavaly az osztrák főváros.

Az előző évihez képest több mint tíz százalékkal, 159-ről 175-re nőtt 2015-ben azoknak a külföldi vállalatoknak a száma, amelyek az osztrák fővárosban telepedtek le. Ezzel Bécs sorban negyedszer tudta felülmúlni saját rekordját.

Az osztrák Gazdasági Minisztérium adatai szerint a német cégek körében volt a legnépszerűbb az osztrák főváros, 2015-ben összesen 49 német vállalat telepedett le Bécsben. De nagy érdeklődést mutattak a magyar és az olasz befektetők is: 18 magyar és 14 olasz vállalkozás kezdte meg működését tavaly az osztrák fővárosban.

Ezzel az eredménnyel Bécs ötször annyi nemzetközi vállalkozást tudott megnyerni magának, mint a második helyezett Karintia, ahol 36 külföldi vállalkozást alapítottak. A listát Salzburg (25), Tirol (20) és Alsó-Ausztria (18) folytatja. A 175 külföldi cég összesen 1.450 új munkahelyet és 630 millió eurós befektetést jelent.

A Wirtschaftsagentur Wien feladata, hogy a külföldi vállalkozásokat Bécsbe vonzza, amiben az Osztrák Befektetési Ügynökséggel, az ABA-val működik együtt. Tavaly például 20 ország 37 városában népszerűsítették az osztrák fővárost mint ideális gazdasági telephelyet. Ezen kívül tanácsokkal és egyéni megoldásokkal is segítik a Bécsben letelepedni kívánó cégeket, amelyeket ezt követően is folyamatosan figyelemmel kísérnek és támogatnak.

Nem kizárt, hogy az idei év listavezetője Kína lesz, 2016 márciusában ugyanis együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Bécs és Csengtu, Szecsuán tartomány fővárosa.

„Bécs és Csengtu együttműködése nagy lehetőségeket rejt magában. A városoknak világszerte óriási kihívást jelent, hogy a fenntartható urbanizáció mellett magas életminőséget biztosítsanak a lakóik számára. Az önkormányzatok közötti tapasztalatcsere és technológiai együttműködés jelentős előrelépést hozhat ebben.” – mondta Harry Kopietz, a bécsi tartományi parlament elnöke a megállapodás aláírása alkalmából.

Compress

Fotó: WAW


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés