Nyugati régió

Yppenplatz, az újabb lazulós helyszín Bécsben


Nem ugyanaz, mint a Naschmarkt, de reggelihez és vacsorához bátran tudjuk ajánlani. A szomszédságban az osztrák főváros legnagyobb utcai piacára bukkanhatunk.

Tavalyi kirándulásunk alkalmával a Naschmark kapcsán azt írtam, hogy „a nagyvárosok igazi arcát csak a legritkább esetekben fedik fel a legnagyobb turista attrakciók”.

Ez olyannyira így van, hogy amikor a közelmúltban ismét Bécs utcáit róttuk, már a Naschmarkra is csak félszívvel kívánkoztam vissza, merthogy igaz, hogy nem a főcsapás, de mégiscsak csak tömegek hömpölyögnek itt, és bizony nem csak a helyiek.

Így aztán elindultunk felfedezni a 16. kerületben az Yppenplatzot, amiről azt írja a Wien.info, hogy „vibráló”, illetve „kreatívan laza hangulata” van ezen a belvárostól kicsit távolabbi, de egyre divatosabb környéken.

Nos, az Yppenplatz valóban nem rossz hely.

A 6-os metróról a Josefstadter Strassénél szállunk le, ahonnan csak néhány lépés a Brunnengasse és az itteni Brunnenmarkt, amely állítólag a leghosszabb utcai piac Bécsben.

Brunnenmarkt
Brunnenmarkt

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy van olyan hangulatos, mint a Naschmarkt, és az is tény, hogy a felhozatal és jóval prózaibb.

Igazi nagyvárosi piac, ahol az egy eurós banán és az öteurós kínai cipők mellett azért megannyi finomságra és érdekességre bukkanhatunk.

Yppenplatz
Yppenplatz

Az utcából alig észrevehetően egyszer csak Yppenplatz lesz. A játszótér, kisboltok mellett megannyi kiülős éttermet találunk itt, így aztán a helynek erősen mediterrán hangulata van.

Mi részben találomra, részben szimpátia alapján az An-Do kávézóba ülünk be egy késői reggelire.

An-Do Café

Akárcsak a környék, ez is kellemes helynek bizonyul, még akkor is, ha a szép miatt az üveges teraszra kényszerülünk.  A kávézó honlapján megnézhetjük az árakat és a fotókon esti hangulatot is kapunk.

Mivel az Yppenplatz elég messze van a belvárostól, jó eséllyel még jó darabig nem kell turistainvázióra számítani.


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés