KimozdulóNyugati régió

Koratavaszi séta a bécsi Naschmarkton (fotógalériával)


Az osztrák főváros leghíresebb piaca szervesen ötvözi az egykori monarchia hangulatát a kulináris különlegességekkel.

A nagyvárosok igazi arcát csak a legritkább esetekben fedik fel a legnagyobb turista attrakciók.

Ahogy Londonról keveset mond a Buckingham palota előtti őrségváltás, Rómáról a Colosseum, úgy Bécs sem a Schönbrunn vagy a Hofburg.

Ha szeretnénk érezni a bécsi élet szagát, osztrákosan nyugodt lüktetését, úgy, hogy közben meglegyen a kötelező turistaélményünk is, jó választásnak tűnik a belváros szomszédságában, a Karlsplatz és a Kettenbrückengasse metrómegállók között elnyúló Naschmarkt.

Naschmarkt, Bécs

A több mint fél kilométer hosszú piacon zöldséges- és gyümölcsárusok, streetfood-bódék, kávéházak, éttermek, borozók, halárusok, pékségek és még ki tudja, mi minden sorakozik itt.

Nemcsak a környező császárvárosi házak csempészik vissza az egykori soknemzetiségű monarchiát, de a standok is, hiszen több tucatnyi helyen vásárolhatjuk a közelebbi és távolabbi országok mindennapi vagy nagyon is egzotikus ételeit.

Naschmarkt, Bécs

Közös bennünk, hogy jellemzően bio-, organikus vagy kisipari termékekről van szó, legyen az olasz sonkás, orosz halas vagy török falafeles.

A nézegetés, kóstolgatás semmibe nem kerül, de arra készüljünk fel, hogy nemcsak a különlegességekért kell a zsebünkbe nyúlni, de az árak úgy általában is a szupermarketek szintje felett vannak. Igaz, streetfood csak annyira drága, amennyire Magyarországon is. (A jellemző árakat lásd a fotókon.)

Mi egy koratavaszi, késő téli szombat délelőtt mentünk ki sétálni és reggelizni. A sorok között hömpölyögtek a turisták és a helyiek, az utóbbiak előszeretettel jönnek ki egy hétvégi vásárlásra, vagy csak úgy nassolni, osztriga mellé egy kis pezsgőt csúsztatni.

Naschmarkt, Bécs

A vendéglátóhelyek mindenesre tömve voltak, örültünk, amikor végre az egyik kávézó napsütötte teraszán találtunk két szabad széket.

Egy komplett mediterrán reggeliért (kávéval, itallal) 8 eurót fizettünk, és ahogy elnéztünk nagyjából ez a 8-10 euró mindenhol az átlagos tarifa a meleg ételekért.

Ennyit viszont egészen biztosan megér a Naschmark-élmény, az, hogy nemcsak átfutunk a több mint kétszáz éves piacon, hanem belesüppedünk, részeseivé válunk magunk is a nevezetességnek.

A piac német nyelvű honlapja


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés