Az osztrákokat jobban érdekli a pártprogram, mint a politikusok nevei


A nyugati szomszédunknál három hónap múlva választanak. A választók arrafelé nem túl hűségesek a pártjukhoz. Na és lesz-e vajon az osztrákoknak 31 éves kancellárja?

Inkább a választási ígéret, mintsem a jelölt személye számít az osztrák szavazóknak – derül ki egy felmérésből, amelyet a Der Standard című osztrák lap hétfői száma ismertetett.

A kutatást június közepén végezték, több mint nyolcszáz ember megkérdezésével. Ausztriában három hónap múlva, október 15-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

A válaszadók több mint a fele szerint a pártok választási programja és mintegy negyven százalék szerint a pártok utóbbi években végzett tevékenysége lesz a döntő a szavazáskor. Alig több mint harminc százalék véli úgy, hogy a listavezető jelölt személye alapján ikszel majd.

“A szociáldemokrata és zöldpárti választók elsősorban azért hűségesek pártjukhoz, mert eddig nem találtak más lehetőséget, amelyre voksolhatnának” – mondta David Pfarrhofer, a Market kutatóintézet vezetője. A szakértő szerint nem várható el, hogy választók milliói átolvassák a pártprogramokat, a programok megtestesítőit a törzsszavazók inkább a jelöltekben látják.

A felmérés szerint az osztrák választók legkevésbé a párthűség alapján döntenek, a válaszadók alig több mint fele tartja magát törzsszavazónak, míg több mint negyven százalék ingadozónak mondta magát.

Tizenöt százalék szerint mérvadó, hogy egy párt hány szakértőt vonultat fel, és a választók alig tíz százaléka gondolja, hogy befolyásolja majd őt a jelöltek televíziós vitája.

Szintén alig nyom a latba, hogy egy párt jelöltjei között milyen arányban képviseltetik magukat a nők: ez a megkérdezettek 9 százalékának fontos, s a női válaszadóknak is csak 15 százaléka dönt ez alapján. A kutatóintézet vezetője szerint a “női részvétel” elsősorban a törzsszavazók számára mérvadó, az ingadozók nem ennek alapján hozzák meg döntésüket.

“A most következő választási kampányban az lesz a döntő, hogy ki tudja néven nevezni először a dolgokat, kiket kell a többieknek követniük” – vélekedett az osztrák Ö1 közszolgálati rádióban hétfőn nyilatkozó egyik szakértő. Christoph Hofinger politológus úgy vélte, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetleges hármas küzdelme érdekessé teszi majd a választás kimenetelét, és ez növelheti a választási részvételt is.

májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy egy évvel előbbre hozzák a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat.

Szakértő: az osztrák választás tétje, hogy Kurz tud-e kormányt alakítani

Az október 15-ei osztrák előrehozott parlamenti választások tétje az lesz, hogy Sebastian Kurz jelenlegi külügyminiszter (a fotón), az Osztrák Néppárt elnöke tud-e kormányt alakítani – mondta Menyes Roland, Antall József Tudásközpont kutatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A kutató véleménye szerint előreláthatóan az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) juthat be a parlamentbe az októberi választásokon. Jelenleg az előbbi kettő kormányoz, és a választás nagy kérdése, hogy ugyanez a nagykoalíció megvalósulhat-e újra. Megjegyezte: nem lenne példa nélküli, hiszen Ausztriában 1986 óta mindössze hat olyan év volt, amikor nem ez a két párt kormányzott együtt.

A választási kampány várhatóan főként a bevándorláspolitika körül fog forogni, és a pártok a jobboldali választók meggyőzésére koncentrálnak majd, mert ott még vannak “elcsábítható” szavazók – jegyezte meg.

A választások másik tétjének Menyes Roland azt nevezte, hogy Sebastian Kurz alakíthat-e kormányt, és mindössze 31 évesen lesz-e belőle kancellár. Ha igen, nagy változást hozhat az osztrák belpolitikában, a bevándorláspolitikája ugyanis teljesen egyértelmű: a bevándorlók jogainak biztosítása mellett hangsúlyozza az integrációs folyamatban való aktív részvételük kötelezettségét is. A külügyminiszter a Földközi-tengeri útvonal lezárását követeli, azt javasolta, hogy miután a hatóságok kimentették a bevándorlókat és menekülttáborba kerültek, vigyék őket vissza a kiindulási országba – sorolta a kutató.

A bevándorláspolitika tekintetében tehát Kurz partnere lehet Magyarországnak, ám úgy tűnik, hogy a visegrádi országokkal nem törekszik szorosabb együttműködésre – tette hozzá.

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előbbre hozzák.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés