HírekNyugati régió

Ezek az útfejlesztések lesznek Zala megyében 2022-ig


Önálló nyomvonalon épül az R76-os és előkészítik a Zalaegerszeg-Vasvár közötti M9-es utat. És akkor még ott van a 40 milliárdos tesztpálya és az M70-es négysávosítása. De azért a bejelentésekkel nem árt némi óvatosság.

Az utóbbi időben több hír, sőt egy videó is, megjelent a zalai megyeszékhelyen épülő, önvezető autók tesztelését szolgáló létesítményről, ma pedig Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Zalaegerszegen egy szakkonferencián újabb információkat osztott meg a megyét érintő közlekedésfejlesztési elképzelésekről.

Ezek szerint Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő R76-os gyorsforgalmi út a főúttól eltérő, önálló nyomvonalon épül meg Pacsa, a sármelléki repülőtér és Fenékpuszta irányába, várhatóan 2022-re. A 42 kilométernyi új nyomvonal és a 76-os főúttal közös mintegy 5 kilométeres szakasz kivitelezési közbeszerzését hamarosan kiírják, a négysávosítás Zalaegerszegnél 2018 elejére elkészül. (A nyomvonalért ide kattintson!)

Elmondta, Zala megyében 210 milliárd forintot fordítanak a következő négy évben közlekedési beruházásokra. Várhatóan 2019-ig lezárul az M9-es út Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakaszának előkészítése, 2018 végéig teljes hosszában elkészül az M70-es autóút négysávosítása, továbbá mintegy 60 kilométernyi út felújítása szerepel a megyét érintő útfejlesztési tervek között.

Zalaszentivántól Nagykanizsáig folytatódik a vasútvonal villamosítása, amelynek révén a GYESEV hálózatának 90 százaléka villamosított lesz. Ez is indokolttá teszi 10 új motorvonat beszerzését – tette hozzá.

Zalaegerszegen a koperi kikötő és az onnan ide vezető vasúti korridor, valamint a sármelléki repülőtér közelségére alapozva tervezett konténerterminál és logisztikai központról a kormány várhatóan néhány hónapon belül döntést hoz.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármester közökte: a 40 milliárd forintos beruházással épülő járműipari tesztpályával, az R76-os ősztől induló, 170 milliárd forintos építésével, valamint a csütörtökön bejelentett smart city programmal – benne az ötödik generációs mobilhálózat tesztkörnyezetének itteni kialakításával – “felhelyezi Zalaegerszeget Európa gazdasági és kereskedelmi térképére” – fogalmazott a polgármester.

A jövő kedden elindul a konkrét munka a tesztpálya mintegy 25 hektáros területén. Az első ütem várhatóan a jövő év tavaszára, nyarára el is készül – tette hozzá.

Az MTI anyag alapján a politikusok nagyon határozottnak tűnnek a megvalósításokat illetően, de némi óvatosság azonban nem árt. Lázár János miniszter például 2015-ben azt nyilatkozta a Zalai Hírlapnak, hogy az M76-os építése 2018-ban elkezdődik. Ahhoz képest most csak előkészítést jelentették meg, azt is 2019-es határidővel.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés