Hírek

Gazdaság és oktatás: fontos döntéseket hozott a zalaegerszegi közgyűlés


Két iparterület értékesítésével két újabb munkahelyteremtő beruházás létesül Zalaegerszegen, a város közgyűlése a közoktatási intézmények átadásáról is határozott – közölte a zalai megyeszékhely polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a közgyűlés csütörtöki ülésének döntéseit ismertetve elmondta: a déli iparterületen 280 millió forintos beruházással egy tíz új munkahelyet teremtő magyar gépipari vállalkozásnak értékesítenek területet 1600 négyzetméteres iparcsarnok építésére. Az északi ipari parkban pedig 4,5 hektárt vásárol egy osztrák élelmiszeripari cég, amely hatvan embernek kínál majd munkát a 300 millió forintból megvalósuló telepén.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a közgyűlés döntése értelmében január 1-jével a Zalaegerszegi Tankerületi Központnak adják át tizenkét általános iskola, két gimnázium és egy kollégium vagyonkezelését.

Felidézte, hogy 2013 óta a fenntartás már az államhoz tartozik, a működtetés pedig az önkormányzatoké maradt, s most ez a vegyes rendszer szűnik meg a működtetés átvételével. Ezzel együtt 120 álláshely is átkerül az eddigi intézményfenntartó önkormányzati cégtől a tankerülethez.

A zalai megyeszékhely továbbra is minden támogatást megad a városban működő oktatási intézményeknek, így a korábbi tervekhez igazodva folytatódnak a felújítások. A területi operatív program keretéből most három általános iskola teljes felújítására lesz lehetőség mintegy 400 millió forintos ráfordítással, a Zrínyi gimnázium 430 millió forintos megújítása pedig kormányzati támogatással valósul meg – ismertette Balaicz Zoltán.

Az MTI kérdésére elmondta: számításaik szerint Zalaegerszeg évente mintegy 90 millió forint szolidaritási hozzájárulást fizet majd az államnak a közoktatási intézmények átadásával összefüggésben.

A polgármester közölte azt is: a Jobbik a zalaegerszegi közgyűlés ülésének keretében hivatalosan is bejelentette, hogy megszűnik a párt eddigi helyi frakciója. A mostanáig a Jobbik színeiben politizáló két önkormányzati képviselő a jövőben függetlenként tevékenykedik.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés