HírekNyugati régió

Megszépült az Esterházy-család sírkertje Fertődön


Megújult Cziráky Margit grófnő (1874-1910) és férje IV. Esterházy Miklós (1869-1920), valamint Apponyi Mária Gabriella (1910-1986) grófnő síremléke és azok környezte Fertődön, az átadási ünnepséget hétfőn tartották.

A sírdomb és a hozzá vezető út rekonstrukciója egy évet vett igénybe. A régi földutat felváltó mintegy 500 méter hosszú új út megépítése76 millió forintba került, erre a kormány biztosított forrást. A sírdomb rendbe tétele 10 millió forint volt, ezt a fenntartó Eszterháza Központ fizette saját költségvetéséből – beszélt a beruházás részleteiről az MTI-nek Bodrogi László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója.

Hozzátette: nagyon rossz állapotban volt a sírkert, a lugas egyik részén például a gaz mindent ellepett. Most többek között új növényeket telepítettek, a sírdombra került egy kút is, amelynek megépítését és ültettek futórózsákat is, ez utóbbi volt Margit grófnő egyik kedvenc virága.

Eszterházy Antal herceg arról beszélt, hogy nagyszülei 1898-ban költöztek Fertődre és el kezdték felújítani a kastélyt, a kertet. Az Esterházy-kastély második fénykorának is tartják ezt az időszakot, amely Cziráky Margit váratlan és korai halálával ért véget. A közkedvelt grófnőt ugyan Eszterházán temették el, de a család elköltözött, a sírkert pedig jelentősen lepusztult. A herceg megemlítette még, hogy szeretné, ha nagyszülei és édesanyja, Apponyi Mária Gabriella síremléke mellé kerülne édesapjáé is, erről egyeztetések folynak az ausztriai Esterházy Magánalapítvánnyal.

Fertõd, 2015. november 30. Esterházy Antal megcsókolja Apponyi Mária Gabriella grófnõ felújított síremlékének keresztjét a fertõdi Sírdombon 2015. november 30-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Esterházy Antal megcsókolja Apponyi Mária Gabriella grófnõ felújított síremlékének keresztjét a fertõdi Sírdombon 2015. november 30-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára az átadási ünnepségen kiemelte, hogy a fertődi Esterházy-kastélynak két nagy csúcspontja volt: az első, amikor 1720-tól Esterházy “Fényes” Miklós felépíttette, a második pedig akkor, amikor oda költözött IV. Esterházy Miklós és felesége, Cziráky Margit.

Ez a magyar történelem két fontos pillanata, amire büszkék lehetünk, de ez kötelességgel is jár, mint az ő nyughelyük megőrzése, méltó megújítása – jegyezte meg. A kastély mostani felújításaira utalva azt mondta, bízik abban, hogy most harmadik nagy korszak kezdődik Eszterházán.

A rekonstrukció részeként december végére fejeződik be a kiskastély, a hercegi jószágkormányzóság rekonstrukciója mintegy 1,5 milliárd forintból.

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés