Most érdemes a fertődi kastély rózsakertjét megnézni


Folyamatosan nyílnak a rózsák a fertődi Esterházy-kastélyban, a csaknem százéves múltra visszatekintő Cziráky Margit Rózsakertben. A virágzás május közepén indul és szeptemberig tart, de ilyenkor van a legtöbb virág – tájékoztatta az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont marketing osztályvezetője az MTI-t.

Kiss-Szabó Renáta elmondta, hogy a fertődi Esterházy-kastély rózsakertjét IV. Miklós felesége, gróf Cziráky Margit elképzelései nyomán alakították ki 1908-ban. A kutatások szerint a korabeli kertet 20.000 rózsatő díszítette, 220 méter hosszú lugas rendszerrel elrendezve, középen pavilonnal. A kertben egyúttal kereszt alakot formázó úthálózat futott végig.

Ismertetése szerint az elmúlt évtizedekben az Esterházy-kastélynak, így a hozzá tartozó Angolparknak, és a Rózsakertnek is több gazdája volt. A Rózsakertben 2004-ig a Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézet bogyós gyümölcs-fajtakísérletei zajlottak. A területet beültették egyebek között cseresznye- és diófákkal, közepén pedig egy almasövény húzódott. A kutatóintézet a lugast és pavilont nem újította fel. 2004-ben az Esterházy-kastéllyal együtt ez a terület is állami tulajdonba került, majd elkezdődtek a kerttörténeti kutatások.

A rekonstrukciós munkálatokat követően, 2015-ben visszanyerte eredeti formáját a Rózsakert, amelyben 430-féle rózsafajt, összesen 8700 tőt ültettek el. A kert egyúttal génbank is, ugyanis Márk Gergely rózsanemesítő több mint hatszáz saját nemesítésű rózsafajtájából 400 megtalálható itt, mindenféle színben – tette hozzá az központ osztályvezetője.

A belépőárakért és a látogatói információkért ide kattintson!

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés