Félmilliárdból újították fel Körmend színháztermét


Az átadó ünnepség csütörtök este volt a körmendi Batthyány-Strattmann kastélyban.

A kormányzat által nyújtott támogatásból most felújították a nézőteret és a színpadot, lecserélték az elavult fény- és hangtechnikát, megújították a színpadhoz tartozó szociális helyiséget, valamint a nézőtér fűtését és szellőztetését.

A terem így alkalmassá vált nemcsak színházi előadások bemutatására, de könnyűzenei koncertek, hangversenyek és filmvetítések, valamint városi és iskolarendezvények megtartására is.

A körmendi Batthyány-Strattmann kastély felújítása több ütemben valósul meg. Az első ütemhez tartozott a színházat is magában foglaló egykori lovardaépület felújítása.

Október elején jelentették be a csaknem negyven hektáros kastélykert és az egykori vadászlak felújítását, amelyre az EGT Finanszírozási Alap (Norvég Alap) nyújt 147,5 millió forintos támogatást.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati forrásának köszönhetően a tervek szerint 1,5 milliárd forintos támogatással felújíthatják a kastély jelenleg múzeumi célokat szolgáló főépületének földszintjét és az épület első emeleti részeket. Megújul az épület szigetelése, korszerűsítik a fűtést, kicserélik a nyílászárókat, de jut pénz belső felújításokra és turisztikai attrakció fejlesztésre is.

A rekonstrukció utolsó ütemében – amennyiben az elképzelést a kormány is támogatja – 1 milliárd 350 millió forintból megújulhatna a műemlék-épületegyüttes külső homlokzata, az egykori tiszti lak és a kastély díszudvara.

Az eseményen megjelent és beszédet mondott Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

MTI/Bog21

Fotó: Varga György

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés