Hírek

Semlyén Zsolt és Kövér László is ott volt a Szent Márton-találkozózó nyitó miséjén


Ünnepi szentmisével kezdődött meg szombaton Szombathelyen a Szent Márton-emlékév legnagyobb egyházi eseménye, a kétnapos Szent Márton-találkozó, amelyre több mint húszezer résztvevőt, zarándokokat, fiatalokat és családokat várnak a szervezők a Kárpát-medencéből.

Az ünnepi szentmisét, amelyet több ezer hívő részvételével a szombathelyi Emlékmű-dombon tartottak, Ferenc pápa személyes küldötte, Dominik Duka prágai bíboros-érsek celebrálta. A liturgikus eseményen részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, a szertartásba bekapcsolódott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csaknem minden tagja. Jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Az Európa legnépszerűbb védőszentjének tartott Szent Márton 1700 évvel ezelőtt született az ókori Savariában, a mai Szombathelyen. Az évforduló alkalmából országos emlékévet hirdettek, szülővárosában pedig egyházi és világi rendezvények sokaságával ünneplik az irgalmasság és a krisztusi szeretet példájaként tisztelt szentet.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentmise előtt az MTI-nek úgy fogalmazott: ma is van annak üzenete, ahogyan Szent Márton, a katonaemberből lett püspök saját egyszerű életstílusát megtartva segíteni igyekezett a szegényeken, de aktuális az is, ahogy szabadon mozoghatott a hitben és a kultúrában Kelet- és Nyugat-Európa között.

“Szent Mártonban egyszerre tiszteljük a keresztény püspököt és tiszteljük az európait, az európaiságot, emléke ma is sok népet összeköt a kontinensen” – tette hozzá.

Az ünnepi szentmisén Dominik Duka szentbeszédében kiemelte: Márton volt az első, aki Isten és az emberek iránti szolgálatával érte el a szentséget. Katonacsaládba született, egy római tiszt fia volt, a neve is erre utal. Mars a rómaiak hadistene volt, Szent Márton azonban a béke követeként és segítőként vonult be a történelembe, figyelmességével és a felebarátai iránti szerető szolgálattal tüntette ki magát – mondta.

Dominik Duka homíliájában úgy fogalmazott: Márton, ez a hitvalló, az első nem vértanú szent, életszentségében azonban lényeges szerepet játszik a felebarát szolgálata, amelyet mi karitásznak hívunk.

“Élete példájából választ kaphatunk arra a kérdésre is, vajon lehetséges-e, hogy ebbe a szolgálatba manapság egyházunkban” olyan meg nem keresztelt, elkötelezett emberek is bekapcsolódjanak, akik lojálisak a keresztény felebaráti szeretet eszményéhez – mondta.

Dominik Duka felhívta a figyelmet arra, hogy “az irgalmasság rendkívüli évében vagyunk”.

Szólt arról is, hogy Ferenc pápa szerint bonyolult helyzetben élünk, “helyzetünket lassacskán közelítő háborús konfliktusnak” nevezi, de szerinte a helyzet tanít minket.

“A békéhez és a boldog élethez vezető út azt jelenti számunkra, hogy készen kell állnunk a segítségnyújtásra, ugyanakkor ne felejtsük el a múltért való felelősségünket sem, hogy így hitünket szabadságban és kölcsönös tiszteletben élhessük a jövőben is” – fejezte be prédikációját a prágai bíboros-érsek.

A találkozó részletes programja itt olvasható.

MTI / Blog21

Címlapkép: Varga György / MTI

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés