HírekKimozdulóKultúrveszély!Nyugati régió

A hétvégi szombathelyi Szent Márton-találkozó részletes programja (július 9-10)


Húszezer résztvevőt várnak a hétvégén Szombathelyen a Szent Márton-találkozó eseményeire, amelyeket a védőszent születésének 1700. évfordulója alkalmából rendeznek szülővárosában – mondta Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

A szombaton kezdődő kétnapos zarándok-, ifjúsági és családi találkozó fő helyszíne az Emlékmű-domb lesz, ahová az egész Kárpát-medencéből és máshonnan is érkeznek vendégek, hiszen Szent Márton az egyik legnépszerűbb európai védőszent – mondta.

Az emlékév legnagyobb egyházi eseménye szombat délelőtt fél 11-kor latin nyelvű szentmisével veszi kezdetét, amelynek főcelebránsa Ferenc pápa különleges küldötte, Dominik Duka bíboros, prágai érsek lesz, a szentmisén részt vesz Alberto Bottari de Costello apostoli nuncius, ott lesz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szinte minden tagja, de érkeznek püspökök a szomszédos országokból is.

Veres András felsorolása szerint világi részről az eseményen jelen lesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, valamint több államtitkár.

A megyéspüspök hangsúlyozta: a Szent Márton-találkozó, melynek szlogenje: “Felemelő szeretet – éld át és add tovább” nemcsak a hívő embereknek szól, hiszen az Szent Márton élete példáját és szellemiségét követve a testvéri szeretet és az egymásra figyelést állítja középpontjába.

Éppen ezért a találkozó valamennyi programja ingyenes, minden hívő és nem hívő érdeklődőt szertettel várnak – mondta.

Maurer Péter, a rendezvény koordinátora közölte: a két nap során lelki programok, ünnepi szentmisék, virrasztás, tartalmas előadások, gyermekprogramok, koncertek, közösségi és karitatív programok, táncház és egyéb családi programok várják az érdeklődőket.

A kiadott program szerint szombat délután három órától például Böjte Csaba ferences szerzetes az irgalmasságról, Zacher Gábor toxikológus a szülői szerepről, a kommunikációról és a szerhasználat veszélyeiről tart előadást. Este fél nyolctól St. Martin ad koncertet, majd a Szökős Néptáncegyüttes vezetésével táncházzal zárul a program.

Vasárnap délelőtt 10 órától a Szombathelyi Székesegyházban gitárzenével kísért püspöki szentmisén imádkozhatnak együtt a találkozó résztvevői, majd 13 órától az Emlékmű-dombon Csiszár László és zenekara dicsőítő koncertjébe kapcsolódhatnak be, ezután pedig Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész vall életéről, hitértől. Este hét órától Ákos ad nagyszabású koncertet, amely után a koncert közönsége óriás kivetítőn nézheti végig a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.

Mindkét napon a nagyszínpad melletti rendezvénysátorban a közösen elköltött ebéd után Szent Mártonhoz kapcsolódó vetélkedőkre, játékokra, kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, a találkozó helyszínével szomszédos Martineum Felnőttképző Akadémián pedig filmvetítésre, lelki témájú előadásokra, csoportos és személyes beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

A részletes program:

2016. JÚLIUS 9. SZOMBAT

 Emlékmű-domb
Színpad
09:00 Lelki ráhangolódás

10:30 Szabadtéri ünnepi szentmise

12:00 Ebédszünet – Közös ebéd a szegényekkel
Szent Márton lelkisége a gyakorlatban a Szombathelyi Karitász szervezésében a szervezet sátránál.

14:15 Szalézi Bans

A program egy rendhagyó, felemelő közösségi élmény, egyedi csoportmunka, váratlan, izgalmas kaland. Mindezt a szaléziak értő irányításával.

14:30 Programismertetés, a Szent Márton Emlékérme bemutatása (MNB és Pénzverő Zrt.)

15:00 Böjte Csaba előadása*
Gondolatok az irgalmasságról.
*Eső esetén a program a rendezvénysátorban lesz.

16:00 Dr. Zacher Gábor előadása*
A szülői szerepről, a kommunikációról és a szerhasználat veszélyeiről.
*Eső esetén a program a rendezvénysátorban lesz.

18:30 Szalézi Bans

19:30 St. Martin koncert – Homokanimáció: Papp Norbert

A magyar instrumentális zene első számú előadója. E különleges koncert során a zene és a homokanimáció összhangjának lehetünk tanúi.

21:00 Táncház a Szökős Néptáncegyüttessel

A szombathelyi Szökős Néptáncegyüttes a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ együtteseként működik. Tagjai az egyetem jelenlegi és egykori hallgatói, valamint más szombathelyi és vas megyei fiatalok. Céljuk a Kárpát-medencei magyar táncfolklór és az ahhoz kapcsolódó hagyományok megismerése és továbbéltetése, valamint színpadi bemutatása, egy mindezek köré szerveződő, összetartó, ugyanakkor bárki számára nyitott közösségben.
*Eső esetén a program a rendezvénysátorban lesz.

Rendezvénysátor
12:30 Ebédszünet – Közös ebéd a szegényekkel
Szent Márton lelkisége a gyakorlatban a Szombathelyi Karitász szervezésében a szervezet sátránál.

14:30 – 18:30 Gyermekfoglalkozások

  • Kézműves foglalkozások
  • Ismerkedjünk Szent Mártonnal
  • Fesd kedvedre! – Óriás Szent Márton kifestő
  • Társasjátékok
  • Fa logikai játékok
  • Arcfestés
  • Gólyalábazás

16:00 Picuri Muri gyerekkoncert*

Lévai Tímea és Poppre Ádám színész- és zenészházaspár, mindketten hét évig a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei voltak. 2014 óta szabadúszóként folytatják pályájukat. Duójukat 2009-ben alapították meg, saját szerzeményeik mellett tematikus műsorokat is készítenek. 2015 karácsonyára jelent meg első gyereklemezük Picuri Muri címmel.
*Eső esetén a program egy órával később kezdődik.

17:30 Szökős gyermektáncház*
*Eső esetén a program egy órával később kezdődik.

Martineum Felnőttképző Akadémia

Kereszt
16:00 “Élő könyvtár”

Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár azzal a különbséggel, hogy itt a „könyvek” élő emberek. Az olvasás egy rövid beszélgetés formáját ölti. Elsődleges célja, hogy ha csak egy pillanatra is, de más szemén keresztül láthassuk a világot. Különleges lehetőség, hogy az érdeklődők feltegyék a megválaszolatlan kérdéseiket, és egy kötetlen beszélgetés során felülvizsgálják korábbi véleményüket. Az „Élő Könyvek” olyan embereket takarnak, akiknek múltja, életpályája, hivatása, meggyőződése vagy vallása mások számára érdekes lehet.

18:00 Esti dicséret a Domonkos nővérekkel*
*Eső esetén a program a Martineum Felnőttképző Akadémia nagytermében lesz.

20:30 Kertmozi: A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete*

A film a kereszténység egyik legismertebb, és talán legnépszerűbb szentjének, tours-i Szent Mártonnak az életét kíséri végig, savariai születésétől, megtérésén, majd évtizedekig tartó térítő munkáján át haláláig. A film a Szent születésének 1700-adik évfordulója alkalmából végigkíséri a hosszú, és mozgalmas élet állomásait, illetve megkísérel magyarázatot adni arra, hogy miként lett Márton az európai kultúra jelentős alakjává.
*Eső esetén a program a Martineum Felnőttképző Akadémia nagytermében lesz.

22:00 Éjszakai virrasztás*
Zenés dicsőítés
*Eső esetén a program a Kálvária Templomban lesz.

Nagyterem
15:00 Imaösvény*

Az IMAÖSVÉNY legfontosabb mondanivalója, hogy imádkozzunk. Álljunk meg, csendesedjünk el, gondolkodjunk többet – Isten igéjéről. S mindezt tegyük kicsit másként. Nem egy prédikációval, nem egy könyvvel a kezünkben, hanem egy úton haladva – saját tempóban.
*A Martineum Felnőttképző Akadémia termeiben szombaton 15:00-18:30 között.

16:30 “Csak emlékezünk rá, vagy követjük őt?”
Horváth József pápai prelátus előadása Szent Mártonról

2016. JÚLIUS 10. VASÁRNAP

Emlékmű-domb

Színpad
12:00 Ebédszünet – Közös ebéd a szegényekkel
Szent Márton lelkisége a gyakorlatban a Szombathelyi Karitász szervezésében a szervezet sátránál.

13:00 Dicsőítő koncert – Csiszér László és zenekara*

Csiszér László énekes, zenész, dalszerző. Így vall szolgálatáról: „Dalaimmal, zenémmel körbeutazom a magyarlakta területeket, így adom tovább Krisztus örömhírét az embereknek. A budapesti Új Jeruzsálem Katolikus Közösségnek vagyok a tagja, itt szolgálok mint dicsőítésvezető a közösségi és evangelizációs alkalmakon. Nemcsak egyedül, hanem egy zenekarral is szolgálom az evangelizációt.
Jézust akarom szolgálni teljes szívemből!”
*Eső esetén a program a rendezvénysátorban lesz.

14:00 Eperjes Károly előadása*
A Kossuth-díjas színművész vall életéről, a színészetről, hitről.
*Eső esetén a program a Martineum Felnőttképző Akadémia nagytermében lesz.

15:00 Eucharist koncert*

„Az ember, aki megtapasztalja az irgalmasságot, biztosan elkezdi dicsérni azt, aki jót tett vele. Hálás lesz. Egyszeriben minden és mindenki a helyére kerül. Szombathelyen, az irgalmasság órájában mi is ezt tesszük nálatok és veletek.” 100 százalék koncertélmény!
*Eső esetén a program a rendezvénysátorban lesz.

19:00 Ákos koncert

21:00 Foci EB döntő óriáskivetítőn

Rendezvénysátor
11:30 Ebédszünet – Közös ebéd a szegényekkel
Szent Márton lelkisége a gyakorlatban a Szombathelyi Karitász szervezésében a szervezet sátránál.

13:00 – 16:00 Gyermekfoglalkozások

  • Szent Márton játékok
  • Kézműves foglalkozások
  • Ismerkedjünk Szent Mártonnal
  • Fesd kedvedre! – Óriás Szent Márton kifestő
  • Társasjátékok
  • Fa logikai játékok
  • Arcfestés, csillámtetoválás
  • Gólyalábazás

14:00 Szó és Kép színpad

A Szó és Kép Színpad egy amatőr színházi társulás. Lelkes fiatalok áldozzák fel szabadidejüket egymásért és a közönség színvonalas szórakoztatásáért.
Előadásuk Csukárdi Sándor A székely asszony meg az ördög című mesekomédiája (nem csak gyerekeknek).

15:00 Robotika bemutató gyermekeknek

16:00 A Cenacolo Közösség bemutatkozása

A “Comunitá Cenacolo” egy keresztény közösség, amely befogadja az utat tévesztett, csalódott, reményvesztett, többségében szenvedélybeteg fiatalokat, akik arra vágynak, hogy megtalálják önmagukat, az élet értelmét és örömét. A Közösséget Elvira Petrozzi nővér alapította 1983-ban, aki Istennek szentelte életét a megtévedt és kábítószerfüggő fiatalok segítésében. Székhelye Saluzzóban, Olaszországban van. A Közösség ma több mint félszáz házat számlál elszórtan Olaszországban és a világban, és kb. 1500 fiatalt fogad be. Mottójuk: “Dalla tenebre alla luce! A sötétségből a fénybe.”

17:30 Gitáros Szent Márton Vesperás
Szalóky Albert, pannonhalmi bencés atya vezetésével

Martineum Felnőttképző Akadémia

Kereszt
14:00 – 17:30 Szerzetesi kávézó

Az egyházmegyében működő szerzetesrendek játékos feladatokkal, beszélgetéssel várják a családokat, érdeklődőket a Szerzetesi kávézóban.

Nagyterem
11:30 Ebédszünet – Közös ebéd a szegényekkel
Szent Márton lelkisége a gyakorlatban a Szombathelyi Karitász szervezésében a szervezet sátránál.

14:00 Imaösvény*

Az IMAÖSVÉNY legfontosabb mondanivalója, hogy imádkozzunk. Álljunk meg, csendesedjünk el, gondolkodjunk többet – Isten igéjéről. S mindezt tegyük kicsit másként. Nem egy prédikációval, nem egy könyvvel a kezünkben, hanem egy úton haladva – saját tempóban.
*A Martineum Felnőttképző Akadémia termeiben vasárnap 14:00-17:30 között.

15:00 “Szóljak bár emberek vagy angyalok nyelvén”

A műsor magyar költők Istenes verseiből valamint Lévai Tímea és Poppre Ádám e témában íródott dalaiból került összeállításra.
Dr. Kránitz Mihály atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzorának ajánlása: “Poppre Ádám és Lévai Tímea verses-zenés előadása a frissesség, a hitelesség élményét nyújtja és bevezet a lélek mélységébe, megérintve a szívet és az Isten elgondolása szerinti helyes döntésre vezet. Több mint egy zenei élmény.”

16:30 Két keréken Tours-ig

P. Eugen Szabó (Szabó Jenő) szalézi szerzetes 2011-ben kerékpárral járta végig Szombathelytől Tours-ig a Via Sancti Martini Szlovénián és Olaszországon át vezető útvonalát, közben felkereste Szent Márton életének fontosabb helyszíneit is. Az úton átélt élményeiről beszélgetünk a zarándokkal.

Székesegyház

10:00 Gitáros ünnepi szentmise
MTI / Martinus.hu / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés