Hírek

Már Budapestig ér a szombathelyi Falco-gyár ügye


A “szétzilált” környezetvédelmi intézményrendszert és a szombathelyi városvezetést is okolta az LMP frakcióvezető-helyettese a városban működő Falco bútorlap-gyár évtizedes környezetszennyező tevékenységéért.

Schmuck Erzsébet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a pénz és a politikai érdekek Szombathelyen is beelőzték a lakosság érdekét, holott az itt élők csak csendet és tiszta levegőt akarnak.

Rámutatott: több mint 13 ezer ember életminősége romlik folyamatosan évtizedek óta, akik körében jelentős számban fordul elő halláskárosodás, daganatos megbetegedés, a légzőszervi problémák száma pedig két és félszeresen haladja meg az országos átlagot.

A politikus szerint az ügy kezelését “terméketlen közigazgatási csikicsuki, tologatás” jellemzi, a megoldást pedig két ombudsmani vizsgálat, több mint 8 ezer ember tiltakozó aláírása sem tudta kikényszeríteni, de az sem, hogy a helyiek a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is felkeresték.

Megjegyezte: előbbi “a környezetvédelmi intézményrendszert szétziláló” földművelésügyi tárcához irányította a lakosokat, utóbbi pedig azt javasolta számukra, hogy csatlakozzanak az első világméretű klímavédelmi akcióhoz.

Schmuck Erzsébet kijelentette: a kormánynak be kell látnia, hogy a környezetvédelem nem luxus, ezért a politikus intézkedési terv kidolgozását sürgette. Azt is követelte, hogy az illetékes hatóság vonja vissza a gyár környezethasználati engedélyét.

A sajtótájékoztatón két helyi lakos, Petőnéi Kiss Márta és Tóth János is megszólalt, akik hosszasan sorolták a környezetbe jutó toxikus anyagok sorát, de arról is beszámoltak: előfordul, hogy a zajterhelés harminckétszeresen haladja meg a határértéket.

MTI / Blog21

Címlapkép: A Faco-gyár “hátulnézetben – Fotó: Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés