HírekKimozdulóKultúrveszély!

A szombathelyi börtön lakói nyerték a színházi díjat


Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: pénteken a budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét. A legjobb előadásnak járó díjat a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, a Szerepcsere,  egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben  című produkció nyerte el.

A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Május című előadása érdemelte ki – közölték a szervezők az MTI-vel.

A legjobb főszereplő a szombathelyi darabot író és a főszerepét játszó Gedeont megformáló fogvatartott, míg a legjobb mellékszereplő a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darab Mamája lett.

A legjobb díszletért a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulatának Lúdas Matyi című előadását ismerte el a zsűri. Emellett két különdíjat kapott a Váci Fegyház és Börtön társulata az egyedi látványért és a Pálhalmai Országos Bv. Intézet csapata a legjobb adaptációért.

A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. Az alkalmi színészek szabadidejükben, munka után próbálták a darabokat – hangzott el az esemény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A verseny idei döntőjébe az öt regionális győztes börtön, Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be.

A Váci Fegyház és Börtön társulata Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát adta elő, majd az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapatának produkcióját, Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című művét láthatta a közönség.

A később legjobbnak választott előadást a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttese mutatta be Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben címmel. A Pálhalmai Országos Bv. Intézet társulata Szép Ernő Május című darabját hozta el a találkozóra.

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művével érkezett a rendezvényre.

A zsűri elnöke Nemcsák Károly, tagja Ambrus Asma színművésznő, Németh Ákos drámaíró, Hatala József altábornagy és Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka volt.

Az eseményt legközelebb 2018-ben rendezik meg.

“A Szerepcsere igazi börtöndarab: egy nem mindennapi helyzetben ábrázolja egy börtön életét, közben pedig humoros és önkritikus elítélttel és fegyőrrel egyaránt. Az előadást a szombathelyi börtön egyik fogvatartottja írta és rendezte, a főszerepet is ő játssza. Egy lopássorozat felderítése nagyon komoly feladat, de egy jól szervezett csapatmunkával gyerekjáték. Elvileg, ugyanis történetünkben a félreértések rendesen megbonyolítják, vagyis inkább megbolondítják a rendőrség munkáját. Hogyan lesz a rablóból pandúr, vagy a pandúrból rabló? Az előadás során kiderül.” (Színház.hu)

 

Nemcsák Károly: igazi művészetet adtak elő a börtönszínházi találkozón

A budapesti József Attila színház igazgatója szerint az intézményben zajlott börtönszínházi találkozó döntőjében igazi művészetet adtak elő a társulatok tagjai, akik mind rabok.

A színház igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta, a találkozó nyertese, a szombathelyi társulat erős színészi játékot mutatott be, amely – mint fogalmazott – “lenyűgöző” volt.

Hozzátette, sokat jelentett a raboknak, hogy profi körülmények között játszhattak és profi stáb segítette a munkájukat.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a műsorban azt mondta, a legfontosabb céljuk a reintegráció, és a szabadidő értelmes eltöltése, és ezzel is lehetőséget akarnak teremteni a raboknak a társadalomba való visszailleszkedéshez.

 

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés