2018-tól kevésbé szigorúak az autópálya-matrica szabályai


A felhajtás után egy óránk van rendezni a matricát, és a büntetések is enyhülnek.

„2018. január elsejétől számos új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lép hatályba az e-matricás rendszerben. Az ügyintézést jelentősen megkönnyítő egyes rendelkezéseket a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd” – olvasható a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ma megjelent közleményében.

Az egyik legfontosabb intézkedés lehetővé teszi, hogy „a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok” az utazás megkezdése után is megvásárolhassák az e-matricát.

Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához.

Tehát aki megveszi az e-matricát egy órán belül az mentesül a pótdíjazás alól.

Az eddigi szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért kiszabott 14 875 forintos alap-pótdíj már 30 nap után 59 500 forintra nőtt. 2018-től a türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodik. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, csak a – 60 napon belüli rendezés esetén – 7500 forintos különbözeti pótdíjat kell kifizetni.

További könnyítés, hogy ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap áll az üzemben tartó rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy nap

tári évben többször is benyújtható. A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhet, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

A D2 járműkategóriába (pl. kisbusz) tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető.

A motorosok a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vehetnek járművükre. A már májustól elérhető új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint.

További információk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató honlapján


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés