Hírek

Ilyen most és ilyen lesz majd a szombathelyi városháza


Egy energetikai pályázat mellékszálaként új ruhát kap az épület. Bizakodásra nemcsak a látványtervek, de az is okot adhat, hogy a terveket a Mátis és Egri Tervező Kft. készíti, amelyhez Szombathely számos emblematikus épülete fűződik.

A hétemeletes szombathelyi városháza annak idején hét évig épült, míg végül is 1983. február 18-án, egy ünnepi tanácsülésen adták át.

A terveket Horváth László készítette, az épületen bizonyára lehetne esztétikai és funkcionális fogásokat találni, de annyira nem lett rossz, ráadásul jellegzetes ezzel a toronyszerű felső résszel.

Viszont a több mint három évtized alatt erősen elavultak a nyílászáról és csúnyán megkopott a külseje.

Két évvel ezelőtt írtam is erről „A szürke ötven árnyalata a szombathelyi városházán” címmel, amire a polgármesteri hivatal azt felelte, hogy ha majd egyszer lesz pályázat, akkor rendbeszedik.

Nos, úgy tűnik lesz pályázat.

A közgyűlés ugyanis elfogadta az a projektet, amelynek keretében új húszigetelés, nyílászárókat és gépészeti elemeket kap az épület, és ennek égisze alatt lesz némi külső esztétikai ráncfelvarrás is.

A tervezők elképzelése szerint az alsó rész „kizöldülne”, a felső torony pedig 21. századi festett üveg, kerámia külsőt kapna.

Ilyen most a szombathelyi városháza a Bejczy utca felől
Ilyen most a szombathelyi városháza a Bejczy utca felől
És ilyen lenne

 

A csinos látványterveken kívül bizakodásra adhat okot, hogy a tervező a szombathelyi Mátis és Egri Tervező Kft., amely olyan jellegzetes épületeket mondhat magáénak mint az új Brenner iskola, a Savaria mozi árkádjai, a 18-as honvéd utcai lakótömb vagy Bükfürdő újabb épületei.

Szombathelyi városháza a Thököli utca felől
Szombathelyi városháza a Thököli utca felől
És ilyesmi lesz
És ilyesmi lesz

A szombathelyi városvezetés közben felfüggeszti Brüsszel megállítását, ugyanis a 630 millió forintos költséget egy uniós pályázatból fedezik.

A levegőbe nem tudtam felmenni, de oldalról most elég ronda
A levegőbe nem tudtam felmenni, de oldalról most elég ronda
Bezzeg majd ...
Bezzeg majd …

Az önkormányzat honlapján található dokumentum szerint a projektet 2019 márciusáig kell befejezni.

Fotó: Blog21.hu, Mátis és Egri Tervező Kft, Frisss.hu, Szombathelyi7.hu


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés