Az Osztrák Szabadságpárt közeledne a visegrádi országokhoz


Az FPÖ nem törölné el az eurót, de megreformálná és újragondolná az unió működését.

Norbert Hofer, a párt alelnöke újságíróknak az uniós szerződések reformját szorgalmazta, ezen belül  pedig a menekültügyet, a monetáris uniót és az uniós bürokráciát érintő kérdéseket említette. Hofer, aki a parlament alelnöki tisztségét is betölti, úgy vélte, hogy amennyiben ez nem történik meg, “úgy 10-15 év múlva nem lesz már unió”. Elmondta: csodálkozik azon, hogy Nagy-Britannia unióból való kilépését, a Brexitet követően nem kezdődött hasonló párbeszéd.

Az előadáson az is elhangzott, hogy az FPÖ nemet mond a magasabb uniós hozzájárulásra és az alacsonyabb uniós támogatásra.

Hofer szerint egy olyan EU-ra van szükség, amelyben szabadabb tere van az egyes tagállamoknak, és újra kell gondolni, hogy az egyes tagállamok különböző földrajzi adottságaira tekintettel hatékony-e a közös uniós agrárpolitika.

Hofer egyúttal fontos értéknek nevezte a személyek mozgásának és a letelepedésnek a szabadságát, azonban úgy vélte, hogy mindez nem jelentheti azt, hogy az uniós polgárok más államokban teljes körű támogatást igényelhetnek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonság területén “több Európára” van szükség.

Heinz-Christian Strache, a párt elnöke “őszinte és kritikus párbeszédet” szorgalmazott az euróról, amelynek bevezetése – mint fogalmazott – “veszélyes kísérlet”  volt. Kijelentette, hogy nem akarják az euró eltörlését, de lehetséges megoldásnak nevezte, hogy a hasonló gazdasági állapotban lévő országok közös valutarendszert alkossanak.

Strache és Hofer egyúttal kiállt Ausztria a visegrádi államokkal való szoros együttműködése mellett, és ezen kapcsolat elmélyítéséről valamint Ausztria lehetséges tagságról is beszéltek.


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés